Investiţie ridicolă cu banii Europei. Telescaunul din Iaşi, amortizat în 336 de ani

Investiţie ridicolă cu banii Europei. Telescaunul din Iaşi, amortizat în 336 de ani

Telescaunul din Iaşi, la inaugurarea din mai 2013, singurul moment când ieşenii s-au înghesuit să se plimbe, din curiozitate FOTO ziarulevenimentul.ro

Municipalitatea din Iaşi a cheltuit 6,4 milioane de lei pentru a construi un telescaun, care circulă pe cel mai scurt traseu din ţară - 363 de metri şi în care abia dacă se urcă câţiva călători.

Telescaunul a fost construit în pădurea de la Ciric, complex de recreere situat la marginea Iaşiului şi administrat de primărie. Teoretic, ieşenii ar trebui să folosească instalaţia pentru a taia drumul care duce către Ciric.

Pentru că peisajul este neofertant - doar perdele de copaci în ambele părţi, iar viteza de transport este extrem de mică - 6 minute şi 11 secunde pentru 363 de metri, foarte puţini ieşeni au călătorit până acum cu telescaunul.

Din acest motiv, pentru primele 7 luni ale anului oficialii Primăriei Iaşi au raportat încasări de 11.000 de lei. În condiţiile în care investiţia totală a fost de 6,4 milioane de lei, majoritatea din fonduri ale Uniunii Europene, rezultă că investiţia ar putea fi amortizată în aproximativ 336 de ani, nepunând la socoteală costurile cu întreţinerea, utilităţile sau personalul.

Telescaunul a fost inaugurat pe 1 mai 2013, împreună cu întreg complexul de agrement, în prezenţa edililor oraşului, care au şi chemat un sobor de preoţi ca să-l sfinţească. Mulţi dintre primii clienţi ai instalaţiei, care traversează pădurea de la marginea complexului de agrement, s-au plâns de viteza ridicol de mică, precum şi de faptul că priveliştea deosebită la care se aşteptau odată urcaţi în înălţime este cvasi-inexistentă. Călătoria durează 6 minute şi 11 secunde, costă 8 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.

Imaginea proastă creată încă din start, corelată cu scandalul apărut la doar trei zile de la inaugurare, când telescaunul s-a stricat şi a intrat în revizie tehnică, a făcut ca foarte puţini ieşeni să-l folosească.

Mai puteţi citi:

Made în Iaşi! Telescaunul inaugurat cu mare fast la baza de agrement Ciric s-a stricat după doar trei zile de funcţionare

Contract pe bani europeni de la complexul Ciric, umflat fără licitaţie pentru a două oară

Centrul timpului liber la Iaşi, Lacul Ciric, a fost curăţat, modernizat, dotat cu telescaun şi va fi redeschis pe 1 Mai. Tarifele, cuprinse între 5 şi 80 de lei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările