Investiţie de două milioane de euro pentru ca o biserică din Iaşi să reziste la cutremure. 400 de blocuri din oraş se pot prăbuşi oricând peste cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica din Aroneanu este consolidată cu două miloane de euro FOTO Digi 24
Biserica din Aroneanu este consolidată cu două miloane de euro FOTO Digi 24

O biserică monument istoric din judeţul Iaşi este reabilitată în prezent, printr-un proiect european, pentru a putea rezista la un cutremur de 7 grade pe scara Richter. Investiţia este estimată la 2 milioane de euro şi este asigurată din fonduri europene. În paralel, aproape 400 de blocuri din municipiul Iaşi se pot prăbuşi oricând peste cetăţeni în eventualitatea unui cutremur.

Construită în 1594, Biserica “Sfântul Nicolae” din Iaşi este încadrată în categoria monumentelor istorice şi prezintă risc ridicat de prăbuşire în cazul producerii unui cutremur puternic. 

Autorităţile locale din Aroneanu, localitate în care se află lăcaşul de cult, au atribuit contractul de consolidare şi restaurare, în 2014,  firmei Iasicon, o societate abonată la contracte publice derulate în judeţul Iaşi. 

Costurile investiţiei se ridică la aproximativ două milioane de euro, potrivit fişei de atribuire a contractului consultată de “Adevărul” şi a unor informaţii acordate de autorităţile locale din Aroneanu reporterilor de la Digi 24. 

Biserica “Sfântul Nicolae” urmează să fie primul lăcaş de cult din judeţ care va avea montaţi izolatori antiseismici, toată greutatea clădirii urmând a fi preluată de nişte bile seismice, în eventualitatea unui cutremur, au explicat constructorii pentru Digi 24. 

"O să fie primul monument istoric biserică care va avea sistem antiseismic pe bile. În sensul că nu va mai lucra pe temelia veche, ci are două noi temelii şi între aceste două noi temelii va veni acest sistem antiseismic", a spus Benone Moruzi, primarul comunei Aroneanu, pentru sursa citată.  Odată montaţi, izolatorii antiseismici pot rămâne 50 de ani, timp în care vor fi monitorizaţi periodic de către specialişti.

Aurel Daniluc, maistru lucrăr, a declarati: "Greu nu e, dar e dificultate tehnică, de durată. Se lucrează cu oţel beton gros. Spaţiul fiind strâmt, de multe ori se lucrează în poziţia în genunchi, nu se poate altfel, nu permite spaţiul." Pe lângă biserică, se doreşte şi refacerea întregii curţi vechi, iar la final lacasul de cult va fi inclusă în circuitul turistic.

"Biserica din Aroneanu este din 1594 singura  ctitorie a voievodului Aron Vodă. De aceea e foarte importantă şi din punct de vedere istoric, chiar dacă este prea puţin cunoscută de cei din jur şi chiar din Iaşi şi din împrejurimi, totuşi ea are valoare istorică", a explicat Ovidiu Buzenchi, preot paroh la biserica Aroneanu.
 

Doar în municipiul Iaşi, potrivit unei liste realizate de reprezentanţii Primăriei Iaşi împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, sunt în jur de 400 de blocuri care prezintă risc seismic şi care s-ar putea prăbuşi în eventualitatea unui cutremur puternic. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite