Intervenţie chirurgicală în premieră naţională la Spitalul de Pediatrie din Iaşi. Pacienta avea dificultăţi mari la înghiţire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţie în premieră pentru o copilă la Clinica de Gastroenterologie din Iaşi FOTO: Facebook
Operaţie în premieră pentru o copilă la Clinica de Gastroenterologie din Iaşi FOTO: Facebook

La Clinica de Gastroenterologie din Iaşi, o echipă de medici condusă de profesorul Marin Burlea a efectuat în premieră naţională dilatarea unei stenoze pilorice. Pacienta în vârstă de 16 ani a trecut prin mai multe operaţii. Tânăra avea dificultăţi la înghiţire şi la circulaţia alimentelor la nivelul esofagului, stomacului şi intestinului subţire.

Viaţa unei adolescente de 16 ani se va îmbunătăţi după ce medicii de la Clinica de Gastroenterologie a Spitalului de Copii ‘’Sfânta Maria’’ din Iaşi au reuşit o intervenţie în premieră naţională.

Copila diagonosticată cu o boală rară a esofagului, achalazie, a trăit un coşmar pentru că alimentele treceau foarte greu din esofag către stomac. Aceasta avea dificultăţi înghiţire şi la circulaţia alimentelor la nivelul esofagului, stomacului şi intestinului subţire.

Medicii au reuşit o intervenţie în premieră marţi, 5 iulie, şi spun că se aşteaptă să-i îmbunătăţească vizibil starea de sănătate pacientei. Au fost folosite bujii Savary pentru dilataţie.

„La endoscopie am constatat că deşi avea un grad de stenoză la neoesofag, totuşi a permis pătrunderea endoscopului până la nivelul pilorului care era stenozat. Avea şi o acumulare de alimente în amonte de pilor. Am trecut cu un fir, am făcut dilataţie esofagiană cu bujii Savary. Am introdus bujii de la 7 mm până la 12 mm. Sperăm şi aşteptăm ca ulterior acestei intervenţii copila să se poată alimenta bine. Este o intervenţie care nu s-a mai făcut până acum nicăieri în ţară. Este şi o boală rară, iar stenoza se instalează în timp“, spune prof. Marin Burlea, medicul care a condus întreaga intervenţie.

Zilele următoare, fata va fi supusă unui examen radiologic cu substanţă de contrast pentru a vedea cum a suportat manevra.

Adolescenta a trecut prin mai multe operaţii la Cluj şi la Bucureşti. Încă de la vârsta de 11 luni a fost diagnosticată cu această boală rară. 

Vă mai recomandăm:

Operaţie pe cord fără bisturiu realizată  în premieră naţională la Iaşi. Cum a fost rezolvat cazul unui pacient cu anevrism

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite