Interceptări în dosarul de corupţie de la Universitatea de Medicină din Iaşi: „Ghinionul tău e că ţin minte ce am de primit” (Motivare)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul UMF Daniela Druguş a fost reţinută alături de Adrian Ciureanu
Directorul UMF Daniela Druguş a fost reţinută alături de Adrian Ciureanu

Curtea de Apel Iaşi susţine că interceptările telefonice, mailurile, declaraţiile din dosarul Univeristăţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi duc la ipoteza că Adrian Ciureanu, directorul Centrului de Comunicare al instituţiei, Daniela Druguş, director administrativ, şi Corvin Pughin, directorul comercial la SC Maguay, au săvârşit infracţiuni de corupţie.

Cei trei au fost arestaţi pe 18 octombrie pentru 29 de zile pentru că ar fi trucat a o licitaţie pentru platforma e-learning (sistem electronic de învăţare). Procurorii DNA susţin că Doina Druguş a primit mită un laptop Lenovo, prin intermediul lui Adrian Ciureanu, de la SC Maguay Impex SRL Bucureşti. De asemenea, Ciureanu şi Druguş ar fi cerut de la firma bucureşteană 54.000 de lei pentru realizarea evenimentului „Zilele UMF“. În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii DNA precizează că Adrian Ciureanu ar fi primit şi aparatură IT în valoare de  93.518 de lei pentru firma sa, SC Eventer Net SRL.

Citiţi şi:

Scandal de corupţie la UMF. 19 angajaţi sunt suspectaţi de fraudă cu fonduri europene. Rectorul a ajuns la spital cu tensiunea ridicată UPDATE

Şefa de la UMF acuzată de corupţie a făcut tranzacţii imobiliare de sute de mii de euro. Vezi ce salariu are!

Curtea de Apel Iaşi, care a admis propunerea de arestare preventivă a procurorilor DNA în cazul celor trei, a considerat că sunt suficiente indicii care duc la ipoteza că au fost săvârşite infracţiuni de corupţie. În sprijinul acestei bănuieli au venit interceptările şi mailurile dintre Ciureanu, Druguş şi Pughin.

" Ciureanu Adrian - Vroiam să-ţi dau... să-ţi transmit o veste bună. Contestaţia boilor ăia de la PROSIT(?) a avut soarta anticipată.

B - Adică soarta porcului de Crăciun...".

- „...Pughin Corvin  - Aveam două subiecte ca să spun ala, primul era legat de partea cu sponsorizarea pe care am înţeles-o şi eu... Rugămintea ar fi ca să ajungem la ceea ce doreaţi dvs. dacă putem să facem un circuit altfel, anume nu neapărat cu sponsorizare, ci cu decontare făcută de noi că ne-am depăşit de mult cota de sponsorizare.

Druguş Daniela  - Deci, eu pot dar nu...în primul rând să o luăm cu începutul, pe ce sumă te-ai hotărât?

...

Druguş Daniela - Bun, ştii care e ghinionul tău: e că ţin minte ceea ce am de primit...

...

Druguş Daniela -Îmi este greu să acopăr toată suma prin prestări servicii...".

Directorii UMF, Daniela Druguş şi Adrian Ciureanu, au fost reţinuţi şi sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie

CLICK pe poze pentru a vedea fotogaleria

- Ciureanu Adrian  - „Aţi stabilit că nu punem pe factură convorbirea asta telefonică, nu? Şi nu o scade din sponsorizare?

Druguş Daniela - Bineînţeles, pentru că mă aştept să fie un partener absolut corect , să aprecieze la valoarea justă colaborarea cu universitatea noastră şi să dea sponsorizare exact cât merită pentru el această instituţie.

Ciureanu Adrian - Am să-i spun. Deci este vorba de sponsorizare cât merită instituţia?

Druguş Daniela   - În ochii lui, cât şi ca partener. Bineînţeles, cer un bonus pentru frumuseţea textului.

Ciureanu Adrian - Care text acesta cu ... pe care mi l-aţi recitat mai înainte?

Druguş Daniela - Sponsorizarea, să facă diferenţa dintre a cere ţăranul vreau şi eu şi calitatea textului prin care am solicitat acest lucru..."

De asemenea, judecătorii reţin că din mailurile între Pughin şi Ciureanu reiese că Danielei Druguş „I-ar fi intrat în cap chestia cu laptop-ul Lenovo şi trebuie cumva rezolvată".

În motivarea hotărârii, Curtea de Apel Iaşi precizează că lăsarea în libertate a celor doi directori şi a omului de afaceri bucureştean reprezintă un pericol pentru ordinea publică. „Faţă de modalitatea în care se presupune că s-au comis faptele, natura relaţiilor socio-profesionale analizate mai sus impun concluzia că lăsarea în libertate a inculpaţilor generează o stare de insecuritate socială, prezentând un pericol concret pentru ordinea publică, probele de la dosar constituind probe certe în acest sens", se precizează în motivarea Curţii de Apel Iaşi. De asemenea, instanţa arată că prin presupusele fapte săvârşite de cei trei inculpaţi a fost afecat prestigiul universităţii.

Citiţi şi:

UPDATE Directorii de la UMF Iaşi au fost arestaţi pentru că ar fi trucat o licitaţie cu fonduri europene

Şeful medicinei, susţinut de colegi în războiul cu DNA

"Modul insidios în care se presupune că au acţionat inculpaţii, aşa cum a fost reţinut de organele de anchetă, a afectat  prestigiul şi credibilitatea unei instituţii fundamentale pentru mediul universitar ieşean: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi U.M.F. Iaşi, şi afectează puternic percepţia investitorilor interni şi externi în sens negativ", susţine magistratul în motivare.

Împotriva Curţii de Apel Iaşi, Adrian Ciureanu, Daniela Druguş şi Corvin Pughin au declarat recurs. Acesta se va judeca cel mai probabil săptămâna viitoare la Curtea Supremă. În acelaşi dosar de corupţie este cercetat de DNA Iaşi şi rectorul Vasile Astărăstoae. Acesta a fost audiat de procurori pe 21 octombrie. DNA a decis să nu propună arestarea rectorului UMF, dar i-au interzis să părăsească ţara.

Citiţi şi:

UPDATE Rectorul UMF Iaşi, cercetat într-un dosar de corupţie cu fonduri europene, nu are voie să părăsească ţara FOTO

Scandalul de corupţie de la UMF se extinde: Vasile Astărăstoae şi-a angajat fiica într-un proiect al altei instituţii pe care o conduce FOTO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite