Instalaţie-manifest expusă la Iaşi: baraje anti-tanc folosite de militarii din Ucraina ca sistem de apărare VIDEO

Instalaţie-manifest expusă la Iaşi: baraje anti-tanc folosite de militarii din Ucraina ca sistem de apărare VIDEO

FOTO Arhiva RCW

Este lucrarea unui artist ucrainean compusă din 16 baraje anti-tanc folosite de militarii din Ucraina ca sistem de apărare în războiul cu Rusia.

Ştiri pe aceeaşi temă

The Movable Circle (Cercul Mişcător - n.r.), instalaţie-manifest semnată de artistul Nikita Kadan, realizată în Kiev în luna martie a acestui an, este expusă în Capitala Moldovei, la Iaşi. Se întâmplă în perioada 20 - 30 mai, în cadrul Romanian Creative Week, ediţia a II-a. 
 
Lucrarea a fost inaugurată vineri, 20 mai, în prezenţa celor două curatoare ale expoziţiei – Marlene Herberth şi Elena Viziteu (Ionescu). 
 
Artistul ucrainean a fost prezent la evenimentul de la Iaşi printr-un mesaj pe care l-a transmis prin intermediul celor două curatoare.
 
„Aceste 16 baraje anti-tanc, care sunt o imagine uzuală a războiului, compun instalaţia lui Nikita Kadan, expusă în cadrul proiectului Manifest of Now, parte a RCW 2022. Aceste baraje se folosesc, încă din 1930, în războaie. Artistul a ales această structură circulară pentru a forma o pictogramă, care are rolul să-i atenţioneze pe cei care trec pe lângă ea şi să-i îndemne la un moment de meditaţie asupra pericolului care este aproape. Pe de altă parte, Nikita Kadan a dorit ca această pictogramă să aibă rol de amuletă de protecţie a Iaşului”, a declarat Marlene Herberth, curatoare. 
 
Născut la Kiev, în 1982, Nikita Kadan, care trăieşte războiul chiar din capitala Ucrainei unde locuieşte şi în prezent, abordează pictura, grafica şi instalaţiile, adesea în colaborări interdisciplinare cu arhitecţi, sociologi şi activişti pentru drepturile omului.
 
  

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările