Instabilitatea de la Agenţia Naţională de Transplant, reflectată în ţară. Un spital aşteaptă de două luni vizita unei comisii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Regional de Oncologie din Iaşi nu poate realiza încă transplant medular. Cu toate că spitalul a finalizat lucrările la nivelul compartimentului, Agenţia Naţională de Transplant nu a trimis încă la Iaşi o comisie care să-l verifice şi să-l acrediteze în acest sens.

Instabilitatea de la nivelul conducerii Agenţiei Naţionale de Transplant, apărută după demisia dr. Victor Zota, coordonatorul Programului naţional de transplant, se resimte şi în teritoriu.

La Iaşi, de exemplu, Institutul Regional de Oncologie (IRO) şi-a depus dosarul necesar acreditării încă din luna septembrie.

Dacă iniţial se credea că o comisie de specialitate de la ANT va ajunge în scurt timp la Iaşi pentru verificarea Compartimentului de Transplant Medular, în prezent, conducerea IRO nu are informaţii despre sosirea acesteia. „Deocamdată, nu avem nicio informaţie legată de vizita comisiei de acreditare“, a arătat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

Institutul ieşean poate deveni primul centru medical din Moldova care realizează transplant de celule stem hematopoietice, dacă ANT îl acreditează în cele din urmă. După Institutul Fundeni şi Spitalul Colţea din Capitală, respectiv după Spitalul din Târgu Mureş şi cel din Timi¬şoara, IRO încearcă să redea şi bolnavilor oncologici din Moldova speranţa că se pot trata cores¬punzător la Iaşi.

Potrivit dr. Cătălin Dănăilă, medic primar în cadrul Clinicii de Hematologie de la IRO, începerea activităţii medicale a Compartimentului de Transplant Medular din institut înseamnă şanse la viaţă nu doar pentru bolnavii diagnosticaţi cu leucemie, ci şi pentru alţi pacienţi oncologici.

„În acest moment, în ţară sunt patru centre medicale în care se face transplant medular. Iaşul ar fi al cincilea, şi tot cred că este insuficient. Trebuie să ne gândim că ne adresăm pacienţilor din toată ţara, nu doar celor din anumite regiuni. Transplantul medular se adresează pacienţilor cu leucemii acute, şi aici vorbim de alotransplant, dar nu numai. Transplantul se indică şi altor pacienţi cu tumori solide“, a explicat dr. Cătălin Dănăilă.


Conform medicului, transplantul de măduvă este de două tipuri - autotransplant, atunci când celule medulare se recoltează de la bolnav şi se administrează după un tratament specific, şi alotransplant, atunci când celulele stem se recoltează de la un donator sănătos, compatibil cu pacientul, fiind administrate bolnavului după un tratament specific de condiţionare.

Citeşte şi:
 

Locul în care durerea este alinată, dar de neînvins. Pacientă care a murit la îngrijiri paliative: „Abia am 40 de ani. Parcă e prea devreme să mor”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite