Inovaţie la Iaşi: mizeria din spitale, combătută cu o bacterie-mutant FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la Facultatea de Fizică din Iaşi lucrează în laborator la o metodă revoluţionară pentru eliminarea infecţiilor intraspitaliceşti.

Bacteriile rezistente la antibiotice, cum este stafilococul auriu, şi infecţiile nosocomiale sunt atent studiate în Laboratorul de Biofizică Moleculară şi Celulară din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Cercetătorii de aici fac studii şi experimente cu ajutorul unor compuşi chimici, care se numesc peptide antimicrobiene, pentru a găsi o modalitate de a trata astfel de infecţii luate din spitale, dar şi pentru a ajuta organismul să se apere împotriva bacteriilor şi viruşilor.

image

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea cum lucrează cercetătorii la eliminarea infecţiilor nosocomiale

Asemenea peptide le regăsim în constituţia oricărui organism viu, fie că vorbim de o broască, ţânţar, om, găină. Studiile au demonstrat că asemenea peptide antimicrobiene pot fi reconstruite, redimensionate structural astfel încât produsul final, peptida-mutant, să fie extrem de specifică şi eficientă în tratarea unor boli cauzate de bacteriile care nu mai sunt sensibile la antibioticele clasice", explică profesorul Tudor Luchian, coordonatorul proiectului de cercetare privind combaterea infecţiilor intraspitaliceşti.

Comoara ştiinţifică din frigiderul Facultăţii de Fizică din Iaşi FOTOGALERIE

INEDIT! Fabrică de heliu lichid la Facultatea de Fizică din Iaşi, unică în Europa FOTOGALERIE

Practic, în laborator se construiesc structuri lipidice şi se mimează modul în care acţionează bacteriile asupra lor pentru a înţelege unde trebuie să se intervină şi ce trebuie să conţină un tratament pentru a fi eficient.

REVOLTĂTOR! Peste o mie de pacienţi care s-au tratat în spitalele ieşene au ieşit cu mai multe boli decât aveau la internare

Laboratorul-muzeu al lui Einstein de România FOTOGALERIE

„Vrem să înţelegem mecanismul prin care asemenea peptide antimicrobiene îşi manifestă efectul distructiv asupra unor membrane de data aceasta similare în structură cu membranele bacteriene. Practic, construim în laborator structuri lipidice, membrane care sunt suficient de aproape de cele bacteriene şi încercăm să înţelegem care sunt factorii care determină afinitatea sporită a unor asemenea peptide faţă de asemenea membrane", spune profesorul Luchian.

Proiectul se derulează la Iaşi de aproape jumătate de an şi deşi nu s-a ajuns încă la un rezultat final, cercetătorii spun că orice pistă este folositoare dacă va fi publicată în revistele de specialitate.

Facultăţi din Iaşi fără căutare, dar cu şanse de angajare

„Trebuie ca rezultatele ştiinţifice obţinute să fie validate de comunitatea ştiinţifică internaţională. Această validare se obţine cel mai des prin acceptul apariţiei unor asemenea rezultate în jurnale de prestigiu din lume. Am publicat mai ales în America rezultatele studiilor noastre. Asemenea informaţii pe care noi le publicăm sunt deseori preluate de companii, firme, laboratoare acre au drept misiune elaborarea de compuşi activi, de medicamente", spune profesorul Luchian.

Cercetătorii care lucrează la combaterea infecţiilor intraspitaliceşti

Prof. dr. Tudor Luchian, coordonatorul proiectului de cercetare

Cercetător dr. Alina Asandei

Doctorand Irina Şchiopu

Cercetător postdoctoral Aurelia Apetrei

Asistent univ. dr. Loredana Mereuţă

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din judeţ!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite