Infractor în România, preot în Statele Unite. „Îi dădeam 3.000 de dolari salariu în fiecare lună de la parohie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii unei parohii româneşti din California, Statele Unite, au aflat cu stupoare că preotul care slujeşte de trei ani acolo este un infractor condamnat la zece ani de închisoare cu executare în România. Între timp, bărbatul a dispărut din nou.

Iulian Vasile Ilie (37 de ani) are o poveste de viaţă ieşită din comun. În România el a făcut parte dintr-o grupare infracţională specializată în vânzarea de mansarde construite ilegal, cu deficienţe sau chiar neconstruite în câteva judeţe din Moldova (Iaşi, Bacău) şi Bucureşti. Gruparea era condusă de Teodor Coman, intitulat şi „regele mansardelor“, acesta din urmă fiind condamnat la 14 ani de închisoare cu executare.

Procurorii DNA au demonstrat că infractorii au păcălit 73 de persoane cu suma de 6,5 milioane de lei. Iulian Vasile Ilie era directorul de vânzări al firmei lui Coman, omul care făcea presiuni pe cumpărători să dea banii în avans, apoi se făcea nevăzut şi nu mai răspundea la telefoane. „Suma totală de 6.546.333,67 lei, provenită din contractele încheiate cu persoanele înşelate, a fost introdusă în circuitul financiar al firmelor constructoare pentru a fi utilizată ulterior în interes propriu, de către inculpaţi“, arătau procurorii DNA în rechizitoriu.

După 5 ani de procese, pe 22 decembrie 2016, Curtea de Apel Iaşi s-a pronunţat definitiv în acest dosar, toţi inculpaţii fiind condamnaţi la închisoare cu executare, pedepsele fiind cuprinse între 7 şi 14 ani. „Condamnă pe inculpatul Ilie (fost Carp) Iulian-Vasile la o pedeapsă de zece ani îde nchisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi spălare de bani, ambele în formă continuată“, aşa suna sentinţa dată de magistraţi. După acest moment, Ilie apare pe site-ul Poliţiei Române la „persoane urmărite“, anunţul fiind activ şi în acest moment.


                               Ilie Iulian Vasile este căutat în continuare de Poliţia Română

Preotul Ilie Iulian vasile

A plecat din ţară înainte de sentinţa finală

Imediat după condamnarea în prima instanţă la Tribunalul Iaşi (februarie 2015), Iulian Vasile Ilie pleacă în SUA unde, în luna iunie, este numit preot paroh la biserica românească din Palm Springs (California, Statele Unite ale Americii) de către Arhiepiscopul Nathaniel şeful Episcopiei Ortodoxe Române din America.

 „Când a venit la noi a primit 4.000 de dolari din partea parohiei. Îi dădeam lunar 3.000 de dolari salariu, în aceşti bani fiind incluse cheltuielile casei în care stătea, casă care era tot a noastră. Cu toate acestea, preotul era nemulţumit de veniturile pe care le obţinea de la noi“, povesteşte un credincios al parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Palm Springs.

Oamenii spun că preotul nu era foarte apropiat de credincioşi, iar comportamentul lui semăna mai mult cu a unui călugăr decât cu a unui preot paroh. „Şi-a alcătuit un grup de oameni (consiliul) cu care dirija tot în biserică, în faţa cărora s-a impus şi care ascultau de el. Restul oamenilor prefereau să tacă, mulţi de frica unor blesteme pe care slujitorul le-ar putea face. Dacă ştiam de problemele lui nu l-am fi primit“, mai spune enoriaşul.



Dispărut înainte de Crăciun

Oamenii nu au bănuit că cel care a slujit mai bine de trei ani (2015-2018) este un infractor în ţara natală, iar primele suspiciuni că este ceva în neregulă au apărut în decembrie 2018, înainte de Crăciun, când preotul a dispărut pur şi simplu din parohie.

Episcopia le-a scris enoriaşilor că Ilie ar avea ceva probleme cu cei de la Emigrări care nu vor să-i mai prelungească viza şi că trebuie să se întoarcă în România. „Am fost notificaţi de Serviciul Emigrări al SUA că părintele paroh Ilie Vasile are o situaţie neclarificată a imigrării, fapt ce presupune întoarcerea lui în România“, le-a transmis Arhiepiscopul. „A dispărut peste noapte. Consiliul parohial a primit ordin să facă inventar, să schimbe cheile de la biroul lui de la biserică. Probabil episcopul a ştiut că-i tâlhar şi voia să se asigure că nu diminuează din averea bisericii“, adaugă enoriaşul din Statele Unite, care doreşte să-şi păstreze anonimatul.

Imagine indisponibilă


Ilie Vasile, alături de Arhiepiscopul Nathanaiel (dreapta) FOTO: 10 noiembrie 2018-orthodocchurch.org
 

Imagine indisponibilă

Arhiepiscopul Nathaniel preferă tăcerea

Episcopia Ortodoxă Română din America a fost înfiinţată în aprilie 1929, fiind recunoscută oficial (canonic) de către Biserica Ortodoxă Română (BOR) la 1 noiembrie 1930. După instalarea comuniştilor la putere în România, în anul 1947, Congresul Special al Episcopiei din America refuză numirea episcopului Antim Nica ca episcop în SUA, pe motivul studiilor la Moscova. Totodată, Congresul decide declararea autonomiei faţă de BOR. Astfel, Episcopia Ortodoxă Română din America nu aparţine de BOR, ci face parte din Biserica Ortodoxă din America, fosta Mitropolie Ortodoxă Rusă.

Iniţial, Episcopia Ortodoxă din America a transmis reporterilor „Adevărul“ că o să pună la dispoziţie unele informaţii referitoare la preot, apoi, la câteva ore distanţă, Arhiepiscopul Nathaniel a transmis prin e-mail că nu oferă nicio informaţie legată de angajaţii lor. „Vă comunicăm că Episcopia Ortodoxă Română din America nu oferă informaţii cu privire la angajaţii săi, fie ei clerici sau mireni. Această procedură este consecventă cu legislaţia americană. Episcopia Ortodoxă Română din America face parte din Biserica Ortodoxă din America, ale cărei practici şi proceduri canonice şi legale le urmează“, a scris ierarhul.

Totuşi, în câteva ore de la primirea mesajului, pe site-ul episcopiei, la prezentarea preotului Ilie a fost trecută menţiunea că este „suspendat“. „Dacă l-au suspendat din serviciu înseamnă că a făcut ceva, problemele cu cei de la Emigrări nu erau de natură să fie suspendat din funcţie“, adaugă credincioşii parohiei americane.

Oamenii mai spun că în anul 2015, tânărul preot s-a prezentat în faţa lor spunându-le că a slujit şi în România, la „mai multe parohii din Alexandria“. „Ilie Iulian Vasile a fost cleric în cadrul Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului pentru câteva luni (în parohia Crângu) după care a solicitat transferul la o parohie din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din America. A primit toate aprobările legale şi în 2015 a ieşit de sub jurisdicţia Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului“, au explicat pentru „Adevărul“ reprezentanţii Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului.

Poliţia Română îl caută în continuare

Pe site-ul Poliţiei Române, la „Persoane urmărite“, apare şi fotografia lui Ilie Vasile Iulian. „Se sustrage de la executarea pedepsei de zece ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Pe numele persoanei urmărite a fost emis Mandat European de Arestare“, scriu poliţiştii.

După ce credincioşii au aflat că la biserica lor a slujit trei ani un preot urmărit de poliţie, un credincios a scris Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi pentru a-i anunţa că cel vizat este în California. „În situaţia în care deţineţi mai multe informaţii despre acesta sau aţi putea obţine informaţii suplimentare, vă sunt recunoscător dacă mi le puteţi pune la dispoziţie (o dată aproximativă de când se află acolo, dacă se mai află cineva din familia acestuia pe teritoriul SUA, persoane din anturaj, o posibilă adresă la care locuieşte, dacă a deţinut sau deţine documente legale de şedere sau de lucru pe teritoriul SUA, autoturisme deţinute, conturi pe reţele de socializare)“, a fost răspunsul primit de la Serviciul de Investigaţii Criminale al IPJ Iaşi, conform enoriaşului.

Jurnaliştii „Adevărul“ au solicitat un punct de vedere Poliţiei Române, însă până la ora închiderii ediţiei acesta nu a sosit. De asemenea, preotul Iulian Vasile Ilie nu a putut fi contactat pentru a explica situaţia în care se află.

Dacă apreciezi acest articol, te aşteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Pe aceeaşi temă:

Soborul preoţilor cu dosare penale de la vârful Arhiepiscopiei Tomisului. Consilierul lui Teodosie care a reclamat că o enoriaşă a profitat sexual de el

VIDEO Momentul în care Arhiepiscopul Teodosie este la un pas să cadă de pe cisterna cu apă




 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite