Incendiu în Clubul Colectiv. Gravitatea leziunilor suferite la incendii, explicată de experţi. „Temperatura aerului inhalat depăşeşte 150 de grade Celsius“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii specialişti spun că organismul oamenilor care suferă arsuri grave este afectat în totalitate, iar evoluţia pacienţilor este întotdeauna imprevizibilă.

Specialiştii care lucrează în Medicina de Urgenţă vorbesc despre arsurile grave, precum cele provocate de incendii, ca despre o boală de sistem care afectează toate funcţiile organismului. Din cauza distrugerii tegumentului, toate sistemele corpului uman devin expuse.

„Pierderea funcţiei de barieră a tegumentului înseamnă, pe de o parte, pierderea de apă, proteine, electroţiţi şi căldură, iar pe de altă parte infectarea cu germeni patogeni“, explică Tudor Ciuhodaru, medic primar de urgenţă.

Organismul uman mai poate suferi arsuri grave, precum cele chimice sau electrice, dar cele provocate de incendii sunt cel mai dificil de tratat. În afara distrugerii tegumentului, organele interne sunt grav afectate de aerul foarte fierbinte, care depăşeşte temperatura de 150 de grade Celsius, precum şi de otrăvurile parvenite din arderi, denumite tehnic „toxice de combustie“. Acest lucru a fost menţionat şi de secretarul de stat Raed Arafat, care a declarat în cursul zilei de duminică că victimele incendiului din Club Colectiv au inhalat inclusiv cianuri. La fel de gravă este şi intoxicaţia cu dioxid de carbon sau acid clorhidric, alte substanţe toxice de combustie.

Determinarea gravităţii unei arsuri, precum şi estimarea şanselor de supravieţuire sunt extrem de dificile şi depind de un cumul de factori. În terminologia medicală, gravitatea unei arsuri se apreciază după gradul de afectare a straturilor pielii. Iată cum prezintă medicul Ciuhodaru sistemul de evaluare:

"Pentru profunzimea arsurii sunt 4 grade, în funcţie de trei niveluri prag ale tegumentului:

  • stratul bazal (membrana bazală)
  • stratul dermic – conţine foliculii pilosebacei, canalele sudoripare
  • stratul profund – conţine vasele de sânge, glandele sudoripare
Grad Profunzime Caracteristici I distrugerea părţii superficiale a epidermului eritem creşterea temperaturii locale durere Se vindecă în 5 – 10 zile cu: descuamare, fără cicatrice hiperpigmentare IIa distrugerea epidermului până la membrana bazală membrana bazală este intactă eritem creşterea temperaturii locale durere flictenă (veziculă) – conţinut clar, prin spargere se evidenţiază dermul roz, sensibil Se vindecă în 14 zile IIb tot epidermul, membrana bazală şi grosimi variate din derm flictene hemoragice escare albe, lucioase, subţiri Se vindecă în 21 zile cu cicatrice III distrugerea epidermului şi dermului escare negre, groase lipseşte durerea (sunt distruse terminaţiile nervoase) vindecarea spontană este imposibilă

La aceste grade se mai adaugă gradul IV în care în afară de tegument sunt afectate şi structurile subjacente: ţesutul adipos, muşchiul, osul.

Un factor foarte important în şansele de supravieţuire ale oamenilor afectaţi de incendii este modul în care a fost acordat primul ajutor. După extragerea din incendiu, hainele trebuie îndepărtate cu grijă pentru că reţin căldura înglobată sau substanţe chimice. Apoi, pacientul trebuie învelit cu un cearşaf curat şi să fie transportat de urgenţă într-un mediu cald, la 30-35 de grade Celsius. Pasul următor este îndepărtarea cu mare atenţie a substanţelor chimice, care pot îmbolnăvi organismul neprotejat. De regulă, se foloseşte apă uşor încălzită şi comprese sterile.

Procedurile de resuscitare trebuie să aibă în vedere că ar fi putut afectate de flăcări inclusiv căile respiratorii. În plus, dacă pacientul are arsuri grave în zona feţei, procedura de respiraţie "gură la gură" nu este recomandată pentru că îl poate infecta cu uşurinţă.

Specialiştii mai precizează că tratamentul pentru oamenii care suferă arsuri este cel mai scump din medicina de urgenţă. Atunci când arsurile depăşesc 40% din suprafaţa corpului, costurile pentru recuperarea complexă a unui singur pacient depăşesc întotdeauna 100.000 de euro. Medicul Ciuhodaru susţine că tratarea unui pacient cu leziuni foarte grave poate ajunge şi până la 1 milion de euro.

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite