Inamicul nevăzut care înmulţeşte cazurile de COVID-19. „Efectele sunt groaznice pentru cei alergici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: realitatea.md
FOTO: realitatea.md

România este în fruntea unui clasament în ceea ce priveşte grăunciorii eliberaţi de ambrozie în atmosferă, iar conform specialiştilor, partea de vest a ţării este foarte afectată, la fel ca zona Ilfov-Bucureşti. Acesta este inamicul care înmulţeşte cazurile de COVID-19 în anumite zone ale ţării.

Perioadă teribilă pentru persoanele care suferă din cauza polenului sau a ambroziei din atmosferă. Modificările climei aduc un aport puternic asupra creşterii concentraţiei polenului, astfel încât, în ultimele săptămâni, sute de români se prezintă la spital din cauza efectelor ambroziei. 

„Este o tendinţă în creştere în ultimii 30 de ani, iar în viitor va fi foarte afectată şi zona Moldovei. Schimbările climatice aduc un raport puternic asupra creşterii concentraţiei polenului din atmosferă. Efectele sunt groaznice pentru cei alergici. Sunt studii preliminare care arată că în această perioadă polenul din atmosferă joacă un rol important în a accelera numărul de infectări COVID-19, Polenul şubrezeşte cumva apărarea organismului în faţa COVID-19”, spune Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Acesta spune că monitorizarea în ţară este extrem de defectuoasă, în ceea ce priveşte polenul din atmosferă, deşi acesta ar fi un lucru extrem de important pentru sănătatea românilor. 

„Există un mecanism complex prin care polenul deschide o poartă şi lasă sistemul imunitar descoperit în faţa unor virusuri. Prin efectul de strănut, persoanele care sunt infectate eliberează particule în jurul lor. De aceea, persoanele care sunt alergice ar trebui cu atât mai mult să poarte mască pentru a împiedica împrăştirea picăturilor care conţin viruşi. În zonele în care au fost concentraţii mari de polen în atmosferă s-au înregistrat creşteri de 40% a numărului de infectări cu COVID-19”, a adăugat fizicianul ieşean. 

Ce spun medicii

Asocierea dintre cele două patologii, COVID-19 şi ambrozia sau polenul, poate declanşa o adevărată furtună perfectă, confirmă medicii. 

„Pe de o parte vorbim despre o patologie severă, cu multe cazuri, iar pe de altă parte, despre fenomene deja cunoscute, o patologie sezonieră. Ambrozia ne creează mari probleme în fiecare perioadă. Dacă adăugăm şi poluarea din marile oraşe, umezeala, praful, vedem că avem deja o constelaţie ce poate să creeze mari probleme de sănătate, mai ales celor din grupele vulnerabile. Atenţie mare la prevenţie, este foarte importantă. Banala schimbare a hainelor la intrarea în casă este foarte importantă sau evitarea zonelor în care cantităţile de polen cresc”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic primar la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, din Iaşi. 

Alergia la polen nu poate fi ignorată, mai ales într-o perioadă în care spitalele din România sunt pline şi cele mai multe dintre ele se adresează doar pacienţilor COVID-19. Medicii atrag atenţia că prevenţia este extrem de importantă şi în aceste cazuri.

„Se poate ajunge la situaţii extrem de grave, nu doar la şoc anafilactic. Adrenalina este regina în aceste cazuri. Am reuşit teoretic introducerea acelor dispozitive de adrenalină autoinjectabile în fiecare cabinet şcolar din România, dar nu ştiu dacă şi există aceste dispozitive în acest moment. Prevenţia este extrem de importantă. Aşa că atenţie inclusiv la ambrozie, sunt zone extrem de extinse în oraşe, în care polenul sau ambrozia fac ravagii”, a mai transmis medicul ieşean. 

O singură plantă matură de ambrozie poate elibera în atmosferă miliarde de grăunciori de polen, dar şi zeci de mii de seminţe, care îşi păstrează calităţile chiar şi timp de 40 de ani. Perioadă maximă de polenizare este cea cuprinsă între lunile august şi septembrie, ajungând chiar şi în luna octombrie. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cât de uşor poate fi recuperat un permis auto luat de Poliţie. Cum funcţionează metoda „nu recunosc”

Prognoza meteo: Un val de aer polar loveşte România. Când începe răcirea vremii, unde se întorc ploile

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite