Ieşenii „cretini şi isterici” i-au pus la punct pe edilii-drujbari ai oraşului. Teii măcelăriţi în secret de Primărie vor fi replantaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din momentul în care teii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare au fost tăiaţi FOTO Adevărul
Imagine din momentul în care teii de pe Bulevardul Ştefan cel Mare au fost tăiaţi FOTO Adevărul

Zeci de tei ce au fost doborâţi în secret de municipalitatea ieşeană, în 2013, de pe Bulevardul Ştefan cel Mare, vor fi replantaţi în această toamnă în urma unui referendum organizat de Primăria Iaşi.

În cursul zilei de vineri, 25 septembrie, reprezentanţii Primăriei Iaşi au făcut publice rezultatele referendumului referitor la replantarea teilor pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi, una dintre cele mai importante artere din oraş.

Ieşenii au fost chemaţi la vot începând cu luna august pentru a-şi exprima opţiunea cu privire la replantare, majoritatea votanţilor optând pentru înlocuirea actualilor salcâmi japonezi de pe bulevard. În total, au fost exprimate 14.249 de voturi, 13.347 fiind în favoarea replantării teilor iar 638 fiind împotrivă. “Populaţia ne-a convins că «Iaşiul iubeşte teii» (n.r. grupul civic care a solicitat organizarea referendumului) a avut dreptate atunci când a cerut readucerea teiilor pe Ştefan cel Mare”, a precizat primarul interimar al Iaşiului, Mihai Chirica.

Referendumul privind replantarea teilor de pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi s-a desfăşurat la centrele de cartier din municipiul Iaşi. Iniţiativa i-a aparţinut actualului primar interimar al Iaşiului, Mihai Chirica, cel care, paradoxal, este chiar cel care a dat “ok-ul” pentru doborârea arborilor în primă înstanţă.

Chirica a semnat pentru masacru

Decizia privind organizarea referendumului a venit în urma presiunii publice la care reprezentanţii Primăriei au fost supuşi ulterior masacrului, dar şi pentru a recupera din prejudiciul de imagine produs şefilor oraşului de această măsură. Potrivit unui document intrat în posesia “Adevărul”, în octombrie 2012, la nivelul Primăriei, s-a semnat un document prin care se impunea “dezafectarea vegetaţiei existente datorită stării avansate de degradare”. Comanda la tăieri era dată în cadrul implementării unui proiect de dezvoltare a zonei centrale a oraşului, care includea şi bulevardul traversat de zeci de tei sănătoşi. Documentul pe baza căruia s-a realizat masacrul ecologic era semnat chiar de actualul primar al municipiului, Mihai Chirica, la vremea respectivă viceprimar al Iaşiului.

Au urmat zeci de acţiuni de protest, amenzi date de autorităţile publice dar şi plângeri penale la adresa reprezentanţilor Primăriei, toate fără efect până acum. Mai mult, în repetate rânduri, cei care militau pentru replantarea teilor au fost jigniţi public de şefii primăriei, fiind numiţi “cretini” sau “isterici”. De asemenea, salcâmii japonezi care au înlocuit teii, arbore-simbol pentru Capitala Moldovei, au fost ridiculizaţi de opinia publică iar afacerea din spatele înlocuirii arborilor a fost intens contestată.

În plin conflict cu fostul primar al oraşului, Gheorghe Nichita, cercetat de DNA sub control judiciar, Chirica a venit, în cele din urmă, cu decizia organizării acestui referendum invocând dorinţa societăţii civile, constantă de doi ani până în prezent. La nivelul Primăriei s-au stabilit deja şi detaliile înlocuirii salcâmilor japonezi cu tei. Într-o intervenţie publică, Chirica a precizat că vor fi plantaţi tei argintii, întreaga operaţiune de reamenajare urmând a se realiza în aceeaşi zi.

„Au optat pentru teiul argintiu cu o circumferinţă a trunchiului de circa 20 cm, iar înălţimea tulpinei între 2,5 şi 3 m, cu un coronament deja format pentru a putea fi urmărit în creştere de specialiştii noştri”, declara edilul.  

Pe aceeaşi temă:

Cum ne batem joc de Eminescu

Lecţie de botanică pentru măcelarii teilor din Iaşi: „Este colosal de mult să tai 800 de copaci într-un an. Ăsta e un masacru”

Şi cu teii tăiaţi şi cu banii luaţi. Primăria Iaşi a primit o amendă de 60.000 de lei, achitabilă din bani publici, pentru că a tăiat ilegal arborii din centrul oraşului

Numărul "avocaţilor" teilor puşi la pământ în centrul Iaşiului creşte. Şefii Primăriei refuză dezbaterea publică

Toţi teii de pe cel mai important bulevard al Iaşiului sunt puşi la pământ de muncitorii primăriei

FOTO Masacrul teilor din Iaşi: episodul Copou. Cum sunt mutilaţi arborii-simbol din cel mai renumit cartier al oraşului

Satiră virulentă împotriva primarului din Iaşi. Un fost consilier local îi propune lui Gheorghe Nichita zece pseudo-proiecte, după ce edilul a admis haosul urbanistic

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite