Ieşeanul care a făcut turul închisorilor comuniste a câştigat un milion de lei daune

Ieşeanul care a făcut turul închisorilor comuniste a câştigat un milion de lei daune

Aurelian Ciobanu vrea să fie despăgubit pentru cei 30 de ani de suferinţă

Aurelian Ciobanu a câştigat în instanţă daune morale pentru suferinţele îndurate în timpul comunismului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Magistraţii Tribunalului Iaşi au admis astăzi cererea ieşeanului şi i-au acordat un milion de  lei daune morale, exact suma solicitată de fostul deţinut politic. Sentinţa nu este însă definitivă.

În februarie Aurelian Ciobanu a dat statul în judecată solicitând 33.300 de lei pentru fiecare an în care a fost persecutat de regimul comunist. În plângerea adresată instanţei ieşeanul povesteşte că viaţa sa s-a schimbat în anul 1959 când a fost arestat fiind considerat „element duşmănos regiumului comunist". La doar 18 ani, pe când locuia cu familia la Caracal, a fost acuzat că a pus bazele unei alte organizaţii intitulate „Vulturul", care ar fi vrut să stârnească o revoltă.


„Nu am avut treabă cu această organizaţie. Pe ceilalţi şase tineri arestaţi i-am văzut pentru prima dată la proces", îşi aminteşte Aurelian Ciobanu. Cu toate acestea magistraţii militari l-au condamnat la  20 de ani de muncă silnică şi şapte ani de degradare civică pentru „crimă de uneltire  contra ordinii soclale". Însă până la urmă a executat cinci ani de închisoare la Craiova, Lunca Giurgeni, Stoeneşti şi Gherla.

„Dimineaţa ne dădeau 100 de grame de pâine şi o cană de nechezol, la 12 ciorbă şi cartofi sau arpacas cu marmeladă, iar seara un turtoi  şi cartofi sau fasole. Am stat şi la carceră şapte zile pentru că i-am spus unui caraliu că dacă mă bate nu mai pot să lucrez", povesteşte bărbatul.


După ce a ieşit din închisoare a dat admitere la Facultatea de Medicină Veterinară din Iaşi, dar a fost exmatriculat în anul II pentru că era „un exemplar rău pentru societate". În cele din urmă a reuşit să se angajeze la Combinatuld e Fibre Sintetice Iaşi de unde am ieşit la pensie în 1996.

Mai citiţi:

Ieşeanul care a făcut turul închisorilor comuniste cere un milion de lei dauneDacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: