Iaşi: „Scăldatul interzis“, ignorat total la 38°C

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doborâţi de temperaturile ridicate, unii ieşeni nu mai ţin cont de restricţii atunci când ajung lângă apă. Cele trei mari lacuri din oraş, Chiriţa, Veneţia şi Ciric, unde scăldatul este interzis, au devenit adevărate „băi comunale“ pentru că paznicii lipsesc.

De un real interes pentru scăldat se bucură  lacul Chiriţa, rezervă strategică de apă a oraşului, unde n-ar trebui să existe picior de înotător. 

„Ştim că nu e voie să faci baie aici, dar vin la Chiriţa de când sunt mic. Vă spun sincer: Nu am văzut apă mai curată ca asta. În trecut îmi era tare frică să vin pentru că era un paznic cu armă şi câine. O dată au venit şi mascaţii“, a spus Daniel, unul dintre ieşenii care şi-a luat inima în dinţi şi a sărit în lacul Chiriţa pentru a scăpa de caniculă. Pe lacul Veneţia însă, ieşenii veniţi la iarbă verde sunt mai rezervaţi. „Deocamdată ne mulţumim să stăm pe mal, la umbră şi să gustăm un grătar. Aş face baie, dar am auzit că e periculos aici“, a spus Adriana Popa, studentă.

„Comunitarii“ stau departe

Lacul Ciric este un alt loc unde panourile cu „scăldatul interzis“ sunt ignorate de marea majoritate a tinerilor. Aceştia scapă cu buzunarele neatinse datorită „disponibilizărilor“ din Poliţia Comunitară. Siguranţa în zonă este asigurată, o dată la două zile, doar de doi agenţi comunitari din Compartimentul „Sectorişti“.

„La Ciric nu este o patrulă, ci mai vin sectoriştii o dată la două zile, atunci când nu au treabă în altă parte“, a spus Nicoleta Deciu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare. Chiar dacă poliţiştii surprind ieşeni care se scaldă în locuri interzise, aceştia nu sunt autorizaţi să dea sancţiuni deoarece nu există o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Panourile cu „scăldatul interzis“ sunt amplasate de către Administraţia bazinală de Apă Prut Bârlad.

Înotătorii riscă infecţii

„Agenţii ar trebui să fie în zonă şi să-i prindă pe ieşeni în timp ce sunt în apă“, a mai spus Nicoleta Deciu. În schimb, comunitarii au amendat până acum peste 30 de ieşeni care au lăsat mizerie în locul în care au făcut grătar. În funcţie de gravitatea faptei, amenzile au pornit de la 700 de lei la 2.500 de lei. În acelaşi timp, medicii atrag atenţia că apa netratată din locurile interzise poate cauza o serie de infecţii, la nivelul pielii, a ochilor, urechilor, dar şi digestive.

„Încă nu am avut cazuri de infecţii de la apă, însă riscurile sunt foarte mari: de la boli ale pielii, hepatită, în cazul în care înghit apa, sau infecţii de la algele şi insectele din apă. Cea mai gravă este leptospiroza, o boală infecţioasă acută care se manifestă prin febră, dureri musculare, afectarea rinichilor, ficatului, sistemului nevos şi care se ia în timpul scăldatului în iazuri infectate“, a spus medicul Carmen Manciuc, de la Spitalul de Boli Infecţioase.

Nu am dat nicio sancţiune pentru scăldatul în zone interzise, deoarece este foarte greu, Nicoleta Deciu, Poliţia Comunitară.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite