Iaşi: Sărbătoare cu parfum de epocă în centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Sărbătoare cu parfum de epocă în centrul oraşului
Iaşi: Sărbătoare cu parfum de epocă în centrul oraşului

Sute de ieşeni au avut parte astă-noapte de atmosfera din perioada interbelică pe strada Alexandru Lăpuşneanu

Romanţele, teatrul neconvenţional, pictura, olăritul, filmele şi buna dispoziţie au fost ingredientele unei
nopţi albe perfecte.

Încă de la orele amiezii străduţa pietruită ce-i poartă numele domnitorului Alexandru Lăpuşneanu a fost frământată sub tălpile ieşenilor dornici să evadeze, fie şi numai pentru câteva ore, din cotidian. „Noaptea albă a străzii Lăpuşneanu“ a reuşit să strângă sute de iubitori de frumos într-un spaţiu relativ mic. În faţa corpului Universităţii „Al. I. Cuza“ a fost amenajată o scenă dinspre care au pornit rând pe rând acorduri pariziene şi versurile unor şlagăre şi romanţe pe care, din păcate, doar ieşenii trecuţi de prima tinereţe şi le-au mai adus aminte.

Romanticii au ieşit la plimbare

Am venit de mână cu soţul meu, chiar dacă avem o vârstă de acum şi poate pentru unii acest lucru ar părea exagerat. Atmosfera de aici ne-a readus în minte anii tinereţii şi frumuseţea dragostei“, a spus Maria B., pensionară. Acordurile calde i-au prins însă repede şi pe tineri. „E frumos. Nu este chiar muzica cu care suntem noi obişnuiţi, dar pentru îndrăgostiţi este un moment prielnic să-şi mărturisească sentimentele“, a afirmat Elena Pop, studentă. 

Vechi şi nou, în buricul Ieşilor

Imposibil să te plictiseşti. Cu sufletul înmuiat de acordurile de odinioară, ieşenii s-au oprit şi la o măsuţă, unde câteva domnişoare îşi demonstrau măiestria în pictatul icoanelor. În faţa Anticariatului „Grumăzescu“ nu mai era loc să arunci un ac. Muzica de flaut şi teatrul neconveţional i-au vrăjit pe oameni. „Este ceva cum rar întâlneşti în Iaşi. Chiar aveam nevoie de un astfel de moment, înainte de a începe o nouă săptămână de muncă“, a spus unul dintre spectatori.

De-a lungul stradelei Lăpuşneanu şi-au făcut loc şi alţi comercianţi de antichităţi. Gablonţurile atinse de timp le-au atras ca un magnet pe ieşence. Cu numai câţiva lei, acestea şi-au ales fie o brăţară, fie un inel, chiar dacă nu erau nici măcar din argint. „Chiar dacă se vede că este purtată, îmi place faptul că are o formă care te poartă cu gândul în trecut“, a explicat o femeie după ce şi-a ales din coşuleţ o brăţară argintie, din verigi mari, cu un medalion în formă de inimă.

Din eveniment nu au lipsit nici proiecţiile de film, din faţa cafenelei Avantgarde, desenele pe asfalt şi sculpturile neconvenţionale. Ieşenii au avut ocazia să viziteze şi Muzeul Unirii, deschis publicului până la ora 02.00. Şi pentru ca amintirea nopţii albe de pe strada Alexandru Lăpuşneanu să rămână mereu în suflete, ieşenii şi-au făcut şi poze la minut, într-un studio foto, amenajat în imediata apropiere a muzeului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite