Iaşi: Rezidenţiatul, viză pentru Occident. Cea mai bună studentă de la Medicină susţine astăzi examenul (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefa de promoţie se îndreaptă spre cel mai important examen
Şefa de promoţie se îndreaptă spre cel mai important examen

Iulia Potorac a terminat anul acesta Facultatea de Medicină cu cea mai mare medie, 9,80, iar astăzi va da rezidenţiatul. Tânăra este hotărâtă ca imediat după ce trece de această probă de foc să plece peste hotare. Critică sistemul sanitar românesc actual şi-l pune în paralel cu medicina practicată în Franţa.

Ora 19.00 Iulia a obţinut 900 de puncte la examenul de rezidenţiat din cele 950. Tânăra se declară mulţumită de rezultat. „Deocamdată nu s-a făcut un clasament al notelor, dar se consideră a fi o notă destul de mare. Eu sunt chiar mulţumită. Săptămâna viitoare urmează să se împartă posturile“, spune Iulia.

Iulia Potorac este unul dintre absolvenţii model ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“, terminând Facultatea de Medicină cu cea mai mare medie: 9,80. A participat la numeroase conferinţe, congrese medicale, în fiecare an a primit bursă de merit şi a obţinut chiar şi bursa de excelenţă a facultăţii care se acordă o singură dată pe parcursul studiilor.

Citeşte şi:

Iaşi: Candidat la rezidenţiat: „N-am de gând să stau în ţară să slujesc“ (UPDATE)

Iaşi: Tată de boboc: „S-a zis cu economiile pe 5 ani!“

În plus, a fost câştigătoarea unui concurs premiat cu prima bursă de excelenţă „Ion Petrovanu“ implementată de rectorul Vasile Astărăstoae. La susţinerea tezei de licenţă a obţinut nota 9,96, iar în prezent se pregăteşte pentru cea mai mare testare de până acum: rezidenţiatul.

După rezidenţiat ia calea Franţei

Tânăra povesteşte că pe lângă cei şase ani de studiu în care a muncit pe brânci a alocat o perioadă bună de timp învăţatului pentru acest examen. „Sper ca multe dintre cunoştinţele acumulate de-a lungul anilor de facultate să-mi fie de ajutor la examen. Perioada efectivă alocată studiului pentru rezidenţiat a început la jumătatea lunii iulie. Nu am făcut nimic altceva toată ziua decât să învăţ, au fost săptămâni în care nu am ieşit nici să iau o pâine şi nu am lăsat cărţile din mână“, spune Iulia. Tânăra este hotărâtă ca după ce trece de acest examen să se orienteze spre o carieră în Franţa, ţară în care a fost plecată în perioada studenţiei pentru şase luni cu o bursă Erasmus.

Tânăra critică sistemul sanitar din România. „Consider că o formare profesională trebuie realizată acolo unde medicina nu este condiţionată de atât de multe piedici ca aici. Sistemul sanitar românesc este într-o situaţie critică. Dacă ar fi să aleg aş dori să lucrez în Franţa, ţara cu cel mai bun sistem de sănătate din lume în acest moment. În cele şase luni mi s-a părut un sistem ideal. Nu vreau însă să fac din această plecare un lucru permanent, rămânând posibilitatea de a mă întoarce“, spune Iulia. 

Peste 5.000 de candidaţi la rezidenţiat astăzi
Anul acesta, pentru examenul naţional de rezidenţiat de pe 21 noiembrie s-au înscris 5.131 de absolvenţi de Medicină din ţară. Dintre aceştia, 4.319 s-au înscris în domeniul medicinei, 701 la medicină dentară, iar 111 la farmacie. Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 3.505 de locuri şi posturi. Examenul constă în 200 de întrebări tip grilă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite