Iaşi: Reţeaua „Filantropica“ a ajuns pe masa judecătorilor

Iaşi: Reţeaua „Filantropica“ a ajuns pe masa judecătorilor

O parte din membrii reţelei Filantropica au fost duşi la Tribunal cu cătuşe (Foto arhivă)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi au finalizat ancheta în cazul uneia dintre cele mai mari reţele de înşelăciuni prin firme fantomă, din ţară. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

În octombrie anul trecut, zeci de persoane din mai multe judeţe ale ţării au fost ridicate de mascaţi şi aduse la Iaşi, la audieri. Acestea erau suspectate că, în frunte cu Dan Riscu (38 de ani), din Năvodari, Constantin Ştefan (50 de ani), din Focşani, Alexandra Pit (39 de ani), din Arad şi Dan Elleneş, au dat mai multe ţepe cu ajutorul unor firme fantomă, şi a cecurilor fără acoperire.

Potrivit anchetatorilor, reţeaua racola persoane cu venituri modeste. În schimbul unor sume de bani, membrii reţelei „Filantropica" le propuneau să devină administratorii unor firme. Pentru ca societăţile să fie cât mai credibile, reţeaua a investit bani în amenajarea birourilor şi depozitelor.

Ulterior, luau legătura cu alte firme de la care achiziţionau diferite mărfuri pentru care plăteau cu cecuri fără acoperire. Bunurile erau depozitate şi vândute sub preţul pieţei. Banii obţinuţi erau plimbaţi prin reţeaua de firme fantomă, prin borderouri şi facturi fictive, până când li se pierdea urma.

Anchetatorii au apreciat că membrii reţelei au creat un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările