Iaşi: Regiunea pe scurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai importante ştiri din ediţiile regionale din Moldova ale ziarului „Adevărul de Seară”.

Bacău

Primăria Bacău face pomeni cu banii contribuabililor

În plină criză economică Primăria municipiului Bacău nu duce lipsă de clienţi pentru cele 20 de spaţii comerciale pe care le are în administrare, situate în fosta hală de lactate din Piaţa Centrală. Cu un preţ de închiriere stabilit prin licitaţie la 21 de lei pe metru pătrat, pe o lună de zile, afacerile Primăriei Bacău merg ca pe roate, iar spaţiile comerciale sunt închiriate în proporţie de  90%.

Agenţii imobiliari cred însă că preţurile practicate de municipalitate sunt sub nivelul pieţei.”Chiria pe care Primăria Bacău o încasează este foarte mică. În zona Pieţii Centrale sunt cele mai mari chirii. Un metru pătrat în această zonă costă între 15 şi 25 de euro. Cei 21 de lei pe care îi cere Primăria sunt practic o pomană curată. Ar trebui să dea şi o lumânare când încasează banii.” ne-a declarat Acilian Vitenco, reprezentantul unei agenţii imobiliare din Bacău. (Claudiu Banea)

Botoşani

Campanie. Casele vor bate zgârie-norii la Botoşani

Arhitectul şef al oraşului consideră că în următorii ani nu vor apărea construcţii spectaculoase cu 20 de etaje iar reprezentanţii Primăriei susţin că municipiul se va dezvolta pe orizontală şi că se va pune accent pe construcţia de case.

„Cert este că în următorii ani nu vor apărea construcţii spectaculoase cu 20 de etaje. În centrul oraşului nu prea mai este unde construi şi rămân doar periferiile. La periferii se vor mai construi cartiere de locuit dar vor fi clădiri de dimensiuni mici. Cât priveşte sediile de firme cu multe etaje, sunt sceptic că vor mai fi construite”, a spus Dan Sandu, arhitectul şef al municipiului Botoşani. În plus, acesta consideră că vor fi finalizate construcţiile începute după care este posibil să mai apară construcţii de valoare mare, gen un hipermarket dar numărul acestora va fi redus. (Răzvan Sauciuc)


Neamţ

Vraişte în contractele Spitalului Judeţean

Un audit intern al Direcţiei de Sănătate Neamţ a relevat lipsa a zeci de acte din contractele de achiziţii publice şi prejudicii de câteva mii de euro la Spitalul Judeţean. Conform directorului Direcţiei de Sănătate, Dan-Dorin Morenciu, foarte multe dosare sunt incomplete sau chiar au dispărut. „Contractul de achiziţie a programului de calculator pentru contabilitate nu mai există, iar prejudiciul depăşeşte 5.000 de euro“, a exemplificat Dan Morenciu.

Una dintre cele mai mari nereguli a fost constatată la închirierea spaţiului pentru farmacia cu circuit extern de la Policlinică. „Farmacia plăteşte chirie doar pentru 50 de petri pătraţi, deşi ocupă 90,33 metri pătraţi, din data de 21 septembrie 2006“, a precizat doctorul Morenciu. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, Ioan Lazăr, cel care a solicitat controlul, pentru a fi clarificată situaţia la preluarea mandatului, refuză să comenteze situaţia. „Nu declar nimic“, a spus doctorul Lazăr. (Mihael Balint)
 

SUCEAVA

Centrul oraşului, năpădit de comercianţi

Comercianţii veniţi din afara oraşului s-au îmbulzit să prindă un loc bun pe esplanada Casei de Cultură pentru un profit sigur la Zilele Sucevei. Centrul oraşului a fost transformat, de la primele ore ale dimineţii, într-o piaţă de desfacere pentru negustorii veniţi din toată ţara. „În fiecare an mergem în localităţile în care se sărbătoresc zilele oraşului, pentru că se fac mulţi bani. Abia azi am deschis taraba, dar în două ore am avut cam o sută de clienţi ”, a spus Ana Spirea, vânzătoare de vată pe băţ.

Sucevenii au profitat şi ei din plin de această zi de sărbătoare pentru a cheltui bani şi pentru a se relaxa. „Mă bucur foarte mult de aceste zile. Mă gândesc şi la faptul că vor fi profituri mari pentru oraş când se va trage linia la sfârşit. Este foarte multă lume venită azi în municipiu şi doar traficul ne incomodează, că, în rest, e zi de sărbătoare”, a declarat suceveanul Dragoş C. (Iulia Tomuţ)

IAŞI

Ghiduri pentru părinţii plecaţi la muncă în străinătate

Autorităţile locale au anunţat că la începutul lunii viitoare vor face o selecţie pentru întocmirea unor ghiduri destinare copiilor, părinţilor şi specialiştilor. Acestea vor cuprinde date şi informaţii legate de modul în care familiile din care unul sau ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Vor fi publicate 1.500 de ghiduri în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, iar vloarea estimată a contractului este de peste 160.000 de lei, fără TVA. (Alina Stan)

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite