Iaşi: PORTRET/ Viorel Munteanu, profesorul care promovează artişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi se dedică promovării talentelor pe marile scene europene şi internaţionale.

Profesorul a adunat în cei 40 de ani de activitate zeci de distincţii, a scris lucrări care răsună în sute de concerte şi festivaluri naţionale şi internaţionale şi îşi doreşte cu modestie să modernizeze învăţământul universitar artistic.

Şi-a propus să integreze Universitatea de Arte în viaţa culturală a Iaşiului. Numeroasele sale proiecte arată dedicaţia pentru studenţii săi şi pasiunea pentru artă, muzică şi teatru.

Proiect cu recunoaştere internaţională

Profesorul povesteşte cu entuziasm despre cel mai amplu proiect al universităţii, InterART, primul program cultural naţional interuniversitar, prin care este intermediat dialogul între studenţi, cadre didactice şi colegii din instituţiile similare.

„Am făcut şi InterART Internaţional şi au venit la Iaşi Şerban Lupu, Doctor Honoris Causa al universităţii cu bursă Fulbright pentru un masterclass de vioară, sau Dan Grigore şi mulţi alţii“, a spus rectorul.

Succesul programului la nivel naţional a dus, acum doi ani, la promovarea lui şi în afara graniţelor, ajungându-se astfel la InterArt în Europa.

A iniţiat şi condus acest proiect care a promovat patru producţii artistice ale profesorilor şi studenţilor de la universitate în mai multe oraşe din UE. După 19 ani de pauză, a reuşit să readucă în atenţia publicului „Festivalul muzicii româneşti“, punând în relaţie profesională tineri interpreţi şi creatori din universităţile participante la Proiectul InterART. Anul trecut a câştigat premiul trei la Gala Premiilor în Educaţie, categoria Profesorul Anului.

„Este un program în care cei chemaţi nu intră pentru a mulţumi cu reverenţe adânci, ci pentru a primi mulţumiri, admiraţie şi recunoaştere“, a spus rectorul.

Vrea să descopere tinere talente

Viorel Munteanu intenţionează să organizeze primul Festival Naţional de Muzică Sacră la Iaşi şi să facă din oraş capital muzicii de cvartet. Vor fi organizate şi interpretări de diverse lucrări sub supravegherea artiştilor autori. A adunat peste 60 de colaborări cu universităţile din toată lumea.

„Mă gândesc să fac şi o grădiniţă de arte să descoper şi să formez talentele de mici. S-ar putea să colaborăm cu Universitatea «Cuza» şi să facem nişte grupe în zilele de sâmbătă şi duminică“, a spus profesorul.

Profil

Născut: 2 mai 1944, Reuseni, judeţul Suceava.
Studii: Facultatea de Pedagogie Muzicală, Facultatea de Compoziţie Muzicală, Iaşi.
Familie: Este căsătorit, are o fată.

Ce-i place
Maestrul are peste 170 de partituri muzicale, 43 de creaţii şi 60 de lucrări de creaţie muzicală şi peste 175 de orchestraţii, interpretate în ţară şi străinătate.

Ce nu-i place
Viorel Munteanu ste nemulţumit că a neglijat creaţiile sale pentru activitatea la universitate. În acelaşi timp, ar fi vrut să implice tot colectivul universităţii în proiectele sale pentru a fi o deschidere mai mare. „Nu am reuşit să avem până acum spectacole sincretice de artă, care să fie creaţii unice. Acum se lucrează la un spectacol care să devină chintesenţa activităţii noastre“, a spus rectorul.

Înscrie-te la Gala Premiilor în Educaţie!
Fundaţia „Dinu Patriciu“ recompensează oamenii, proiectele şi organizaţiile cu impact semnificativ asupra sistemului educaţional din România. Înscrierile la Gala Premiilor în Educaţie au loc până la 27 septembrie. Pentru a intra în competiţie, trebuie să vă creaţi un cont pe site-ul www.premiileineducatie.ro, să completaţi online formularul de concurs şi să-l trimiteţi prin poştă la adresa Fundaţiei „Dinu Patriciu“: B-dul Mircea Eliade nr. 2, sector 1, Bucureşti, România, cod poştal 012013. Sub mesajul „Când premiem educaţia, o facem mai puternică!“, fundaţia oferă premii în valoare totală de 250.000 de euro. Câştigătorii vor fi anunţaţi la 27 octombrie, la Palatul Parlamentului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite