Iaşi: Portret/ Gabriela Cârjă: specialist de clasă în nanotehnologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A obţinut locul întâi la Gala Premiilor în Educaţie la categoria cercetare. A finalizat peste zece proiecte în colaborare cu japonezi, francezi şi sud-africani.

Profesor universitar la Facultatea de Inginerie şi Chimie Industrială la UTI Iaşi, femeia a realizat numeroase proiecte în domeniul nanomaterialelor în parteneriat cu cercetători japonezi. După ce a terminat facultatea, Gabriela Cârjă s-a dedicat familiei. Când fata ei a împlinit vârsta de 12 ani, profesorul universitar a decis să se concentreze pe carieră. „Pe primul loc a fost familia pentru mine. După ce mi-am îndeplinit obligaţiile de mamă şi soţie am intensificat ritmul devenirii mele profesionale“, dezvăluie cercetătorul.


Aşa se face că imediat a urmat stagiul postdoctoral la „Tokyo Institute of Technology“ şi numeroase granturi de cercetare cu Agenţia de Mediu din Franţa, cu Universitatea Oxford din Anglia şi cu Institutul Superior Tehnic din Lisabona. „Nu se poate face performanţă dacă nu ai contacte cu cercetători din toate colţurile lumii. Performanţa şi calitatea nu se obţin în cerc închis“, este regula după care se ghidează cercetătorul.


Rezultatele obţinute de-a lungul timpului au determinat-o să se înscrie la Gala Premiilor în Educaţie în 2009 unde s-a clasat pe prima poziţie. „A fost o provocare pentru mine. Am vrut să văd unde mă aflu eu în cercetarea românească, care e poziţia pe care mă situez într-o competiţie. Rezultatul m-a bucurat“, spune Gabriela. Cercetătorul a finalizat până în prezent peste zece proiecte de cercetare, printre care se numără şi amenajarea unui laborator fizico-chimic la UTI.


În continuare lucrează la alte proiecte în domeniul nanomaterialelor alături de cercetători japonezi şi americani. „Studiul nano necesită aparatură performantă. Un proiect de cercetare poate dura şi câţiva ani. La majoritatea am avut colaborări şi parteneriate“, mai spune cercetătorul.


A doua familie o are la facultate
Cea mai mare parte a zilei o dedică doctoranzilor alături de care lucrează la numeroase proiecte. „Nu mă mulţumeşte să transmit doar informaţie. Vreau să-i motivez să-şi urmeze visele“, încheie cercetătorul.

ce-i place
„Îmi plac oamenii cutezători, care îşi urmăresc şi îşi trăiesc visul. E o plăcere să-mi petrec timpul cu studenţii şi doctoranzii mei. Îmi place ca în tot ceea ce fac să predomine calitatea. De asemenea, îmi place foarte mult pâinea de casă pe care o prepar în fiecare sâmbătă“, spune cercetătorul.

ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii leneşi care aşteaptă să le cadă totul din cer. Multe le trec cu vederea la o persoană, mai puţin lenea şi nepăsarea“, spune Gabriela Cârjă. 

profil
născută. 28 noiembrie 1963, Negreşti, judeţul Vaslui.
studii. A absolvit Facultatea de Chimie Industrială Iaşi şi a făcut studiile postdoctorale la Tokyo Institute of Technology din Japonia.
familie. Căsătorită, are o fată de 25 de ani.

Înscrie-te la Gala Premiilor în Educaţie!
Fundaţia „Dinu Patriciu“ recompensează oamenii, proiectele şi organizaţiile cu impact semnificativ asupra sistemului educaţional din România. Înscrierile la Gala Premiilor în Educaţie au loc până la 27 septembrie. Pentru a intra în competiţie, trebuie să vă creaţi un cont pe site-ul www.premiileineducatie.ro, să completaţi online formularul de concurs şi să-l trimiteţi prin poştă la adresa Fundaţiei „Dinu Patriciu“: B-dul Mircea Eliade nr. 2, sector 1, Bucureşti, România, cod poştal 012013. Sub mesajul „Când premiem educaţia, o facem mai puternică!“, fundaţia oferă premii în valoare totală de 250.000 de euro. Câştigătorii vor fi anunţaţi la 27 octombrie, la Palatul Parlamentului.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite