Iaşi: PORTRET/ Doina Stupariu, pacificatorul în robă neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Stupariu
Doina Stupariu

Avocatul este printre primii din Iaşi care a îmbrăţişat în urmă cu câţiva ani procedura medierii conflictelor, astfel încât să nu mai fie nevoie de intervenţia judecătorilor.

Doina Stupariu şi-a văzut visul împlinit în urmă cu treizeci de ani când a îmbrăcat haina de avocat. „A fost nevoie de foarte multă muncă pentru a intra în Barou. Însă acesta a fost visul meu. Mereu m-a atras ideea de justiţie“, spune ieşeanca.

Avocatul a citit pe nerăsuflate toate cărţile care i-au căzut în mână despre această profesie, fiind fascinată de pledoariile robelor negre şi arta discursului. „Citeam foarte multă filozofie şi tot ce ţinea de modalităţi de comunicare şi exprimare. În momentul în care noţiunea de mediere a apărut şi la noi, am văzut o oportunitate enormă de a-mi folosi abilităţile de comunicare dobândite în decursul carierei de avocat“, mai spune Doina Stupariu.

Soţii certaţi, din fiare devin mieluşei

Divorţuri cu toată lumea mulţumită, bătăi urmate cu strângeri de mână sau conflicte între fraţi stinse la masa mediatorului. Toate acestea, spune Doina Stupariu, se pot realiza doar dacă mediatorul este şi un bun psiholog.

„În general, ideea de conflict este abordată în sensul că obligatoriu trebuie să se ajungă în faţa judecătorului. La mediator e altceva. El ajută două persoane care au o neînţelegere să-şi găsească singuri soluţia de împăcare. În faţa noastră nu există pârât, reclamant, ci domn şi doamnă“, mai explică Doina Stupariu. Un alt avantaj al medierii, spune ieşeanca, este faptul că se evită cheltuielile cu executările, procesele lungi şi taxele de timbru.

Colecţionează expresii din cărţi şi filme

Chiar dacă nu a reuşit întotdeauna să stingă conflictele izbucnite în cupluri, avocatul spune că simplul fapt că cei doi soţi, odinioară adevărate fiare unul cu celălalt, s-au întâlnit la aceeaşi masă şi au avut o discuţie civilizată este un lucru important.

„Într-o societate modernă nu cred că mai putem discuta despre cine câştigă, cine pierde, despre un învingător şi un învins. În urma semnării unui acord de mediere, ambele părţi vor fi mulţumite. Nu ştiu dacă românul are neapărat o natură conflictuală, iar democraţia nu înseamnă neapărat să dai pe cineva în judecată dacă te-a supărat cu ceva“, mai spune Doina Stupariu.

Avocatul spune că  expresiile din filme şi cărţi sunt importante pentru viaţa de zi cu zi. „Frazele care îmi plac le scriu pe o agendă şi încerc să le folosesc în pledoarii, în discuţiile cu oamenii, şi chiar la cursuri“, se destăinuie avocatul.

Profil
Născută
: 5 octombrie 1956.
Studii: Facultatea de Drept la Universitatea „Al. I. Cuza“ Iaşi.
Familie: Căsătorită.

Întrebări şi răspunsuri
Cum privesc justiţiabilii procedura medierii?
Suntem încă la începutul acestei practici şi este destul de greu să schimbi mentalitatea a zeci de generaţii obişnuite să recurgă la instanţa de judecată. Sperăm totuşi ca efectele benefice ale medierii să se facă simţite în actul de justiţie şi asupra întregii societăţi româneşti.
Este mediatorul un concurent pentru avocat?
Nici vorbă. Sunt două meserii care nu se exclud. Chiar şi la mediere, recomand ca fiecare dintre părţi să fie însoţită de un avocat. Rolul mediatorului este acela de a le aduce la un numitor comun, însă avocatul este cel care păstrează linia legalităţii şi caută soluţii.

Ce-i place
Avocatul spune că adoră să citească o carte bună, iarna să aprindă focul în şemineu şi să lectureze o poezie, dar şi să admire florile din grădină. Când merge în vacanţe, adună suveniruri pe care le păstrează în bibliotecă. 

Ce nu-i place
Mediatorul spune că nu îi plac răutatea şi ipocrizia. „Mă doare că în ziua de azi foarte mulţi afişează o răutate gratuită. Dacă am învăţa să ne respectăm totul ar merge mai bine“, spune ieşeanca.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite