Iaşi: PORTRET/ Cristiana Cojocaru, judoka de argint a României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva în vârstă de 16 ani a luat locul al II-lea la Campionatul Naţional de Judo şi este componentă a lotului olimpic. Avea 11 ani când tatăl său a vrut să o implice într-un sport şi a ales judo. Îşi aduce aminte că s-a simţit atrasă din prima de acest sport.

„Tatăl meu a făcut mult timp rugby şi dorea tare mult să fac şi eu sport. Din 2006 m-a înscris la CSS Unirea Iaşi, la judo. Am fost şi atunci şi sunt şi acum foarte încântată de acest sport. Cel mai tare mi-a plăcut că nu este plictisitor“, spune sportiva.

Premiată la fiecare concurs

După doar patru luni de antrenamente s-a văzut că este talentată, fata obţinând locul al III-lea la un concurs local de judo. Au urmat alte competiţii unde a ieşit pe poziţii onorabile, chiar şi în străinătate, în ţări precum Lituania, Republica Moldova şi Ucraina.

A participat la aproximativ 20 de competiţii şi mereu a ieşit pe primele cinci poziţii. Cel mai de suflet premiu l-a obţinut însă anul trecut când a luat locul al II-lea la Campionatul Naţional de Judo. „La categoria mea de vârstă şi greutate au fost 13 fete. Am avut nişte emoţii foarte mari, cu greu le-am stăpânit. Am ieşit pe locul al II-lea şi am fost mulţumită. Este premiul cel mai drag din toate pe care le-am obţinut pentru că degeaba obţii rezultate bune la alte concursuri dacă nu iei ceva şi la campionat. Sper ca prin multă muncă să reuşesc să ies chiar campioană“, mărturiseşte Cristiana. Deşi face câte şase antrenamente pe săptămână şi vacanţa şi-o sacrifică tot pentru judo, eleva nu a primit premii substanţiale la competiţiile unde a ieşit pe primele locuri.

Performanţă nerăsplătită

„Din păcate, din judo nu prea se câştigă bani, de aceea nici nu cred că am să pot să fac carieră din asta. Am primit diplome, medalii, dar foarte rar câte o sumă mică de bani. Partea bună este că eu fac asta din plăcere, din pură pasiune şi nu pentru bani“, spune tânăra. O altă nemulţumire a fetei este faptul că mediatizarea sporturilor nu este echilibrată.

„În România se pune mai mult accentul pe fotbal, iar celelalte sporturi aproape că nu contează. Observ însă că tot mai multe persoane sunt atrase de judo. Văd fete passionate de ceea ce fac la noi la sală“, încheie fata.

Profil
Născută:
19 august 1995, Iaşi.
Studii: Este elevă în clasa a IX-a la Colegiul „Costache Negruzzi“ din Iaşi.
Familie: Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
De ce este nevoie pentru a practica acest sport?
Este nevoie de forţă, viteză, tehnică şi foarte multă muncă. Pentru a ajunge să fac judo de performanţă înainte făceam trei antrenamente pe săptămână de câte o oră şi jumătate. Acum, după ce am avansat, fac câte şase, iar în vacanţe câte două antrenamente pe zi.
Vrei să faci carieră din judo?
Cred că mai degrabă voi face judo în paralel cu altceva. M-am gândit serios la o carieră militară, am vrut chiar să dau la Liceul Militar din Câmpulung, dar am renunţat la idee pentru că trebuia să mă înscriu la un alt club de judo în Drobeta Turnu Severin.

Ce-i place
„Călătoriile, competiţiile şi suspansul pe care-l simt înaintea concursurilor. Ador să ies învingătoare“, spune Cristiana.

Ce nu-i place
„Cel mai mult urăsc să-i dezamăgesc pe cei care cred în mine“, mărturiseşte sportiva.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite