Masacrul ecologic de la Iaşi a ajuns pe masa procurorilor. Viceprimarul Mihai Chirica este cercetat pentru distrugere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăierea celor peste 70 de tei din centrul Iaşiului comandată de şefii primăriei în februarie 2013 a ajuns zilele trecute pe masa procurorilor, care efectuează cercetări pentru distrugere, în uma unui denunţ înaintat împotriva viceprimarului Mihai Chirica.

Masacrul ecologic de pe una dintre cele mai importante străzi ale Iaşiului a ajuns în vizorul procurorilor ieşeni. Aceştia au primit spre soluţionare, zilele trecute, un dosar penal ce are la bază un denunţ împotriva viceprimarului Mihai Chirica. Potrivit unor acte oficiale obţinute de “Adevărul”, operaţiunea de tăierea a celor aproximativ 70 de tei de pe Bulevardul Ştefan cel Mare, face obiectul unui dosar penal în care cercetările sunt efectuate sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere.

Viceprimarul Chirica, denunţat

Plângerea înaintată împotriva lui Mihai Chirica, cel care a decis tăierea copacilor, a fost înaintată de Asociaţia Cetăţenilor Abuzaţi din România (ACAR) pe 3 iulie 2013. Cercetările au fost efectuate iniţial de către poliţiştii Secţiei 3 de Poliţie din Iaşi care, se arată într-o adresă oficială, au înaintat dosarul, pe 11 septembrie, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Urmează ca anchetatorii să continue cercetările în acest caz şi să stabilească dacă se impune sau nu o începere a urmăriri penale.

În denunţul înaintat de ACAR, prin reprezentantul Virgil Iordache Tiroiu, se arată că Primăria Iaşi, prin viceprimarul Chirica, ar fi “încălcat normele de drept civic”, comandând o tăiere colectivă “ilegală şi imorală.” “Autorităţile administraţiei publice locale Iaşi, prin persoana viceprimarului Chirica Mihai şi a celor aflaţi în subordinea sa au hotărât, prin ignorarea oricăror norme de drept civic, dar mai ales de bun simţ, în mod arbitrar, ilegal şi imoral tăierea unui număr de aproximativ 70 de arbori, specia tei, reprezentând cantitatea de aproximativ 70 de metri cubi de material lemnos. Această tăiere, efectuată de muncitorii din cadrul SC Servicii Publice SA Iaşi, societate aflată în subordinea Consiliului Local Iaşi, s-a făcut în vederea acoperirii unor interese obscure, legate probabil de afacerile cu piatră cubică ale Primăriei sub umbrela unui proiect european de modernizare a centrului oraşului”, se arată în plângerea ieşeanului Virgil Iordache. Acesta mai menţionează în documentul citat că proiectul privind înfrumuseţarea centrului oraşului nu ar fi prevăzut şi tăierea arborilor respectivi.

Amendă de la Garda de Mediu

Avocaţii ACAR spun că în denunţul trimis autorităţilor în luna iulie Mihai Chirica a fost acuzat de infracţiunea de tăiere ilegală de arbori. “În răspunsul Poliţiei se face referire doar la infracţiunea de distrugere, chiar dacă noi am formulat denunţ pentru tăiere ilegală de arbori. Chiar şi aşa, putem declara, fără echivoc, că este un pas înainte şi se demonstrează astfel că Chirica şi Gheorghe Nichita sunt distrugătorii Iaşului şi că sunt cercetaţi penal pentru asta”, a spus avocatul Dragomir Tomaşeschi, pentru “Adevărul”.

Modul incorect în care s-au efectuat tăierile de arbori de la Iaşi sunt demonstrate şi de o sancţiune contravenţională în valoare de 60.000 de lei, ce a fost aplicată Primăriei Iaşi pentru nerespectarea prevederilor Legii spaţiilor verzi. La scurt timp după tăierea teilor din Iaşi, mai multe ONG-uri şi asociaţii din Iaşi au reacţionat, unele dintre acestea protestând şi criticând Primăria Iaşi pentru această acţiune, catalogată ca fiind un “masacru ecologic”. În locul teilor de pe bulevardul “Ştefan cel Mare”, reprezentanţii Primăriei au plantat salcâmi japonezi. Primarul Mihai Chirica susţine că nu consideră că municipalitatea ar fi greşit în vreun fel prin acţiunea de tăierea a arborilor.

“Din punctul de vedere al insituţiei, spunem că am luat decizia bună, spre binele ieşenilor. Despre care specie e mai importantă pentru oraşul Iaşi, eu spun că şi teiul îşi găseşte locul şi salcâmul. Noi credem că a fost o decizie corectă care a venit în sprijinul Iaşiului pentru că l-am transformat din rădăcini”, Mihai Chirica, viceprimar Iaşi

Citeşte şi: 

Deşert cu premeditare în Iaşi. După tăierea teilor din faţa Mitropoliei, alte sute de arbori din zonă vor fi sacrificaţi pentru o parcare subterană

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/iasi/foto-parcare-subterana-in-fata-teatrului-national-1433055.html" target="_blank"><strong>FOTO Parcare subterană în faţa Teatrului Naţional din Iaşi. 70% dintre copaci vor fi înlocuiţi cu arbori-pitic. Arhitecţii au schiţat noua faţă a centrului oraşului</strong></a>

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite