Iaşi: Cum dăm la peşte pe timp de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împătimiţii pescuitului care nu vor să aştepte primăvara îşi încearcă norocul la copcile de pe bălţile îngheţate din jurul Iaşiului. Această îndeletnicire este una periculoasă, pescarii riscând să ajungă în apă dacă nu respectă câteva reguli clare de siguranţă.

Prima regulă pentru cei care doresc să dea la peşte de pe gheaţă este să nu se ducă niciodată singuri pe baltă iar grupul să se deplaseze numai în şir indian.  „Când se intră pe gheaţă, este recomandat să se folosească nişte scânduri solide pe post de pod pentru a păşi. Stratul de gheaţă este subţire la mal iar în felul acesta greutatea s-ar disipa pe o suprafaţă mai mare“, a declarat Costi Sandu, membru în clubul Planet Carp.

Ţinând cont de riscul pe care îl prezintă crăparea gheţii, trupa de pescari trebuie să aibă obligatoriu o sfoară trainică de măcar 10 metri în dotare, care să stea la ultimul din coloană. „De obicei cel din frunte are cele mai mari şanse să se ducă pe copcă, motiv pentru care nu trebuie niciodată ca el să ţină sfoara. Treaba liderului este ca din zece în zece paşi să dea o gaură în gheaţă cu freza pentru a vedea grosimea stratului. Dacă gaura făcută depăşeşte mărimea unui picior, atunci trebuie să o semnalizeze cu crengi“, a explicat Ciprian Galic, membru în clubul Planet Carp. În ceea ce priveşte măsurile de prevedere, o altă cerinţă obligatorie este verificarea existenţei semnalului de telefon în cazul unei urgenţe.  „Fiecare pescar trebuie să aibă pe el mai multe straturi de haine, în stilul foiţelor de ceapă. De asemenea, un schimb de haine adus în rucsac poate fi de folos posesorului sau unui coleg care ar cădea sub gheaţă. Nu în ultimul rând, pescarii nu au voie să se adune mai mulţi lângă o copcă“, a precizat Galic.

Dandineta şi marmuşca

La capitolul ustensile necesare la copcă, se recomandă lansetele scurte, tip dandinetă, de la 60 la 150 de centimetri lungime, având în vedere că nu se pot face lansări. Se foloseşte o linie foarte fină cu o plută mică şi cu plumbajul coborât foarte aproape de cârlig.

„În această perioadă, cei mai activi peşti, care caută mereu hrană, sunt răpitorii, respectiv ştiuca, şalăul, somnul şi bibanul. Pentru momeala acestora se folosesc peştişori vii sau artificiali. La peştii paşnici, cum ar fi babuşca, roşioara, obletele şi uneori carasul, se apelează la viermele de muscă, larvele de libelulă şi râma de gunoi. Acestea se introduc în marmuşcă, respectiv un cârlig special ce se găseşte în comerţ“, a spus Costi Sandu.

Un alt aspect important îl reprezintă momentul ales pentru pescuit. „Pe timp de iarnă, peştii sunt cel mai activi în zilele calme, când soarele străluceşte puternic pe cer“, a precizat Legio.

Unde se poate pescui la copcă:
- Complexul Ciric: biban, ştiucă
- Larga Jijia: ştiucă, şalău, somn
- Izvoare: ştiucă,somn, biban
- Cotul lui Bran (fostă rezervaţie naturală):ştiucă, biban,
- Răţărie (Probota): ştiucă
- Râul Prut (când e îngheţat): ştiucă, şalău.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite