Iaşi: Cerşetorii dau rugăciunea pe căruţul de cumpărături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Cerşetorii dau rugăciunea pe căruţul de cumpărături
Iaşi: Cerşetorii dau rugăciunea pe căruţul de cumpărături

Ei şi-au îndreptat atenţia către parcările din supermarketuri

Oamenii străzii adună uşor zeci de monezi de 50 de bani. Pentru asta nu trebuie decât să ducă căruţul de cumpărături la locul lui.

Criza financiară îi afectează indirect şi pe cerşetorii care trăiesc de ani buni din mila ieşenilor. Strâmtoraţi la buzunare, oamenii au renunţat să mai facă acte de caritate. „Înainte le dădeam tot măruntul din buzunar, acum mă gândesc de mai multe ori şi mă uit să văd dacă îmi inspiră încrederea că va folosi banii pentru mâncare“, spune Elisabeta Alexa.

„Nenea, îţi duc eu
căruţul, vrei?“

Nevoiaşii au descoperit o nouă sursă de venit, mult mai sigură decât cutreieratul străzilor cu mâna întinsă. Mai mult, ei nu mai trebuie să-şi ascundă unul dintre picioare pentru a da impresia că au un handicap.
La noul „loc de muncă“ au nevoie de amândouă.

De regulă, pândesc orice client care şi-a făcut cumpărăturile şi le duce la maşină. Cu zâmbetul pe faţă, cerşetorii se apropie şi întreabă: „Nenea, îţi duc eu căruţul, vrei?“. În tot acest timp, stau cu ochii pe fanta de la mânerul căruţului de cumpărături, unde ştiu că se află moneda de 50 de bani. Cele mai bune momente pentru ei sunt spre sfârşitul zilei, când ieşenii, fie din grabă, fie din comoditate, abandonează cărucioarele pe unde apucă.

„De obicei, suntem mai mulţi care stăm într-o parcare. Sâmbăta, duminica şi spre seară adunăm cei mai mulţi bani“, spune Florin, un puşti care trăieşte din mila oamenilor. Unii clienţi sunt bucuroşi că cineva îi scapă de-o grijă, alţii spun că sunt agasaţi de noii manipulatori. „Pentru cineva care şi-a parcat maşina departe de locul unde se adună cărucioarele poate că este convenabil, dar pe mine mă enervează insistenţa lor“, spune Lăcrămioara, clientă.

Cine apelează la mila publică

Mare parte dintre cerşetori, spun reprezentanţii Poliţiei Comunitare, provin din comunele de la marginea oraşului şi din alte judeţe. Poliţiştii ieşeni identifică în 24 de ore aproximativ 30-40 de persoane care apelează la mila trecătorilor. Amenda minimă pentru această practică este de 200
de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite