Iaşi: „Belgia mă plăteşte de zece ori mai bine decât ţara noastră“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medic la „Sf. Spiridon“, Mariana Floria pleacă din septembrie la Clinicile Universităţii Catolice „Mont-Godinne“ din Belgia. Doctorul spune că volumul de muncă în spitalele din ţară este inuman. La Iaşi, ea are un salariu de bază de 380 de euro. În Belgia, venitul lunar ajunge la 3.200 de euro.

Mariana Floria a absolvit Medicina la Iaşi în 2002. Anii IV şi V de rezidenţiat i-a urmat la Clinicile Universităţii Catolice „Mont-Godinne“ din Belgia, unde a lucrat la Secţia de Cardiologie-Ritmologie. Câştiga lunar 1.600-1.800 de euro, faţă de nici 200 de euro, cât obţinea ca rezident la Iaşi.


„Salariul din ţară era jenant, undeva la 600-700 de lei. În străinătate rezidenţii sunt ceva mai bine plătiţi, dar sunt practic aruncaţi în această meserie, ceea ce este un lucru foarte bun. Nu există ca aici atâţia intermediari între tine şi pacient. Acolo lucram direct cu profesorul“, îşi aminteşte doctorul.


De trei ani s-a întors însă în Iaşi şi este medic la Clinica II a Spitalului „Sf. Spiridon“. Salariul de bază pe care-l obţine este de 1.600 de lei. Cu tot cu sporuri, leafa se ridică la cel mult 2.100 de lei.


Pentru această sumă ieşeanca este obligată să facă câte trei-patru gărzi pe lună, ceea ce înseamnă 24 de ore de muncă la foc continuu, este nevoită să consulte cel puţin 25 de pacienţi pe zi şi să aibă grijă de alte 40 de persoane internate în clinică.


„Este o muncă inumană. Nu mai timp nici să respiri. Dacă înmulţim cu câte 30 de minute fiecare consultaţie a pacienţilor internaţi şi a celor care vin pentru un control, depăşesc 24 de ore“, detaliază Mariana Floria.


Cu totul altfel erau lucrurile în Belgia, unde medicul câştiga de zece ori mai bine şi avea în grijă un salon cu 24 de pacienţi pe care îi monitoriza. „Lucram cot la cot cu doctorul. Şi acolo făceam gărzi. Exista chiar şi noţiunea de gărzi de weekend, care aici nici nu se pune problema să le poţi face pentru că eşti istovit după programul de lucru“, spune medicul ieşean.Doctorul Mariana Floria este deja pregătită ca luna viitoare să plece din nou în Belgia, la aceeaşi clinică.


Oferta pe care a primit-o din partea conducerii spitalului belgian este imbatabilă: 38.000 de euro pe an, la care se adaugă plata pentru orele suplimentare şi gărzile de weekend.


Pleacă din nou în Belgia


Partea financiară nu este singura care o determină pe doctoriţă să părăsească Iaşiul pentru un an.


„În Belgia voi câştiga mult mai bine decât aici. Voi putea din nou să particip la congrese, să fac lucrări de cercetare. Acolo ţi se oferă câte 1.000 de euro pe an numai ca să-şi achiziţionezi cărţi de specialitate şi-ţi plăteşte spitalul înscrierea la congresele medicale care sunt destul de costisitoare. De când am venit în ţară n-am mai participat la nimic“, se confesează Mariana.

__________________

Medicii ieşeni pleacă cu zecile la muncă peste hotare
Salariile mizere din spitale, munca înzecită şi îngrădirea evoluţiei profesionale trimite cadrele medicale ieşene în străinătate. Din 2003 şi până în prezent au plecat „în afară“ peste 1.000 de asistenţi medicali. Numai de la începutul acestui an, 50 de asistenţi ieşeni au părăsit ţara, iar alte câteva sute sunt pe lista de aşteptare. „Numai astăzi, în doar două ore şi jumătate, şapte colegi ne-au anunţat că intenţionează să plece în străinătate“, a spus Marius Asăndulesei, şeful Compartimentului de mass-media a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite