Hoţii care au speriat Parisul. Descinderi în România şi în Franţa la o reţea de copii romi care furau din zona Turnului Eiffel

Hoţii care au speriat Parisul. Descinderi în România şi în
Franţa la o reţea de copii romi care furau din zona Turnului Eiffel

Percheziţiile au loc în trei locaţii din ţară FOTO Adevărul

Procurorii DIICOT efectuează luni, 19 iunie, 25 de percheziţii în Iaşi, Roman şi Prahova într-un dosar vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de minori. Potrivit unor surse judiciare, ancheta vizează o grupare de minori de etnie romă, coordonată din cartierul ieşean Păcureţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit procurorilor, în această anchetă sunt vizate în jur de 120 de persoane de pe teritoriul României şi al Franţei din care peste 70 de  minori, cu vârste între 10 – 13 ani.  Informaţiile adunate de anchetatori au evidenţiat  faptul că pe raza municipiilor Iaşi şi Roman s-a constituit o grupare infracţională specializată în comiterea infracţiunii de trafic de minori. Membrii grupării şi-au exploatat proprii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de membrii grupării.

„Minorilor li s-a impus să fure constant, susţinând în acest mod stilul de viaţă parazitar al părinţilor. Membrii grupării infracţionale şi-au exploatat proprii copii minori atât pe raza municipiului Iaşi cât şi în Paris. Aceştia au fost determinaţi şi îndrumaţi să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, staţiile R.A.T.P. şi incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani sau alte bunuri de valoare erau predate părinţilor care le valorificau. Părinţii organizau în detaliu activitatea infracţională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acţiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcţie de zona unde erau trimişi să fure”, au precizat procurorii.

 Aceştia au mai arătat că, după ce erau instruiţi pe raza municipiului Iaşi, minorii erau transportaţi în Paris, în mai multe tabere locuite de rromi, de unde ulterior erau îndrumaţi de proprii părinţi în activitatea infracţională.   Pentru documentarea activităţilor infracţionale s-a solicitat informaţii autorităţilor franceze în anul 2016, iar  ulterior a fost constituită o echipă comună de ancheta ce a acţionat pentru probarea activităţilor infracţionale. Actiunea este realizată cu sprijinul IPJ Iaşi, BCCO Bacău,BCCO Ploieşti, ITPF Iaşi şi  Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, forţele cumulate în această acţiune fiind de 140 de poliţişti şi 170 de jandarmi.   Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: