Gruia Stoica, afaceristul care voia să cumpere CFR Marfă, acuzat de DIICOT de un tun de 2 milioane de euro dat statului

Gruia Stoica, afaceristul care voia să cumpere CFR Marfă, acuzat de DIICOT de un tun de 2 milioane de euro dat statului

În 2013, Gruia Stoica a fost reţinut într-un dosar instrumentat de DNA

Omul de afaceri Gruia Stoica, patronul Grupului Feroviar Român, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Iaşi într-un dosar în care este acuzat de o evaziune fiscală de de aproximativ 8,8 milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit DIICOT, alături de Gruia Stoica au mai fost trimişi în judecată Vasile Didilă şi Vasile Răducan, acuzaţiile fiind de constituire a unui gup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Faptele imputate de anchetatori datează din anului 2003, atunci când Vasile Didilă, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Grup Feroviat de Român s semnat un contract de preluare a SC Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVm SA Iaşi, firmă preluată de la CFR Marfă.

„S-a reţinut că în perioada 2003-2005, inculpaţii Stoica Gruia, Didilă Vasile şi Răducan Vasile, bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă, au constituit un grup infracţional organizat  în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani elaborând un plan prin care să diminueze baza impozabilă a S.C. G.F.R. S.A. şi S.C. G.F.R.-T.V.M. S.A., în scopul prejudicierii bugetului de stat, după care să ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel încât să creeze o aparenţă de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute şi apoi să readucă sumele de bani folosite înapoi în conturile S.C. G.F.R. S.A. În cadrul grupului infracţional, fiecare dintre cei trei  inculpaţi a îndeplinit un anumit rol în circuitele evazioniste şi de spălare a banilor”, au precizat procurorii DIICOT.

Aceştia au mai arătat că după achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni Didilă Vasile, Răducan şi Stoica Gruia au schimbat conducerea societăţii impunând propriile reguli.     Ulterior, aceştia au introdus această societate într-un circuit financiar fictiv, alături de alte firme, în scopul atât al săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, cât şi al spălării banilor astfel obţinuţi.

„Circuitul financiar a vizat săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin intermediul S.C G.F.R. S.A., urmare a înregistrării unui contract fictiv de subînchiriere vagoane de la S.C. RAPID COM S.R.L., precum şi prin intermediul S.C. G.F.R.-T.V.M. S.A., urmare a înregistrării unui contract fictiv de consultanţă. Prejudiciul total creat bugetului de stat este în sumă de 8.871.394,9 lei”, a mai arătat DIICOT.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: