Ghimbirul, aliatul organismului în lupta cu multe afecţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un gust uşor iute, rădăcina de ghimbir este pe cât de aromată, pe atât de nutritivă. Datorită efectelor sale, ghimbirul a devenit un condiment utilizat în întreaga lume, mai ales în dietele de slăbit.

Printre altele, ghimbirul poate ameliora problemele legate de reumatism şi poate trata răceala de la primele simptome. 

De asemenea, ghimbirul este o sursă foarte bună de antioxidanţi, are beneficii în ceea ce priveşte stimularea mucoasei, având rol de protecţie gastrică, împiedică apariţia ulcerului gastric şi cel duodenal.

Ceaiul de ghimbir, de exemplu, este considerat de mare ajutor în circulaţia sângelui pentru că reuşeşte să prevină formarea cheagurilor, facilitează transportul oxigenului şi al substanţelor nutritive către toate organele vitale. De asemenea, aminoacizii şi mineralele din rădăcina de ghimbir cresc nivelul de eritrocite, iar riscul de boli cardiovasculare scade. 

Pe lista de efecte benefice al ghimbirul trebuie pus faptul că are un efect calmanat atunci când apar diverse dureri abdominale, ajută procesul de digestie, elimină gazele intestinale şi reglează pofta de mâncare. 

Totodată, ghimbirul poate previni răul de mare, ameţelile, vertijurile şi greţurile, chiar dacă aceste simptome sunt declanşate din cauze fiziologice sau psihologice. Tot pe lista de efecte benefice ale ghimbirului trebuie trecut şi faptul că stimulează creşterea activitatea timusului şi a splinei, precum şi producţia de fagocite. 

Efecte adverse ale ghimbirului 

Există şi anumite categorii de persoane la care ghimbirul poate crea efecte adverse. De exemplu, nu au voie să consume ghimbir, pentru că pot apărea efecte adverse, cei care suferă de diabet, întrucât poate scădea glicemia, tensiunea arterială. 

De asemenea, pot apărea efecte adverse din cauza ghimbirului şi la cei care suferă de ulcer sau de boli inflamatorii intestinale. Mai exact, ghimbirul poate provoca un blocaj intestinal, mai ales dacă este consumat în cantităţi foarte mari. 

De asemenea, nici femeile însărcinate nu ar avea voie consume ghimbir în mod exagerat, pentru că poate provoca contracţii uterine. Ar mai putea apărea efecte adverse ale consumului de ghimbir şi la persoanele cu tulburări hemoragice, pentru că stimulează circulaţia şi creşte fluul şi previne coagularea sângelui. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite