Ghid de supravieţuire în caz de caniculă. Copiii, cei mai afectaţi. Sfatul medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Tudor Ciuhodaru   FOTO Facebook/Tudor Ciuhodaru
Medicul Tudor Ciuhodaru   FOTO Facebook/Tudor Ciuhodaru

Copiii sunt primii afectaţi de caniculă, subliniază medicul ieşean Tudor Ciuhodaru. Manifestările legate de expunerea la căldură sunt crampe de căldură, insolaţie şi epuizarea termică.

Medicul ieşean Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte valul de caniculă care a lovit ţara noastră, în urma ploilor abundente. Potrivit acestuia, în spaţii închise, trebuie evitată creşterea şi scăderea temperaturii într-o manieră excesivă.  

„Reglaţi aerul condiţionat la cinci grade sub temperatura ambientală. Aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu utilizând curenţi de aer. Limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură”, spune medicul ieşean.

În spaţii deschise nu sunt recomandate deplasările în orele amiezii. Totodată, medicul Tudor Ciuhodaru susţine că trebuie să se consume lichide la temperatura camerei. „Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice. Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri calduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzatiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute.

Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, rosii) sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produse cu valoare calorică mică. Nu lăsaţi copilul singur în maşină chiar pe perioade scurte”, a adăugat medicul. 

Dacă apar manifestări legate de expunerea la căldură (crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică), medicul ne sfătuieşte să facem un repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros, să consumăm lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt. De asemenea, în cazul în care am simţit că am stat prea mult în soare, să ne reluăm activitatea fizică doar după câteva ore de repaos. 

Copiii sunt primii afectaţi de caniculă, subliniază medicul ieşean Tudor Ciuhodaru. 

  

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cel puţin patru morţi şi sute de răniţi după tornada devastatoare din Cehia: „A fost o apocalipsă” FOTO VIDEO

Urşii au revenit după sute de ani în cel mai neaşteptat judeţ din ţară. Autorităţile sunt în alertă

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite