Gesturi care indică provocarea interlocutorului într-o discuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Privirea şi postura bărbiei pot fi decodate ca gesturi provocatoare FOTO Arhivă
Privirea şi postura bărbiei pot fi decodate ca gesturi provocatoare FOTO Arhivă

Analiştii comportamentali explică modul în care putem „citi“ o privire sau o postură a corpului care poate fi interpretată fie ca sfidătoare, fie ca provocatoare.


Psihologul Joseph Messinger a identificat mai multe situaţii în care putem avea de-a face cu un comportament sfidător. Potrivit analistului comportamental, o privire sfidătoare este atunci când „ea îşi întoarce capul către dreapta fără a întrerupe contractul vizual. În cazul acestei veritabile atitudini de sfidare, luminiţa din ochiul stâng ar trebui să vă avertizeze cu privire la brusca schimbare de climat în mentalul interlocutorului“.

Un alt gest care apare în „Dicţionar ilustrat al gesturilor“ şi arată sfidarea este atunci când: „interlocutorul îşi ridică bărbia de fiecare dată când vi se adresează. Nu vă apreciază deloc sau vă sfidează să-l contraziceţi. Unii locuitori fac din asta un tic. Ai zice că or să se pună pe lătrat, de fiecare dată când încep o frază. Atitudinea este în mod clar agresivă, iar interlocutorul dumneavoastră caută confruntarea. Nu trebuie să intraţi în jocul lui, feriţi-vă!“.

Când interlocutorul îşi ţine degetul mare cu arătătorul, primul fiind încordat ca şi cum ar trebui să lanseze o bilă imaginară, analistul comportamental vorbeşte de un alt gest de sfidare. Practic, interlocutorul este „un adevărat gică-contra, pus pe harţă, ostil, schimbător, dar nu vă daţi seana decât dacă veţi fi foarte atent“.

Totodată, dacă un individ „se plimbă cu mâinile afundate în buzunarele din spate ale jeanşilor este în căutarea unei provocări, chiar dacă vi se pare absolut pacifist“.

Un alt gest identificat de psihologul Joseph Messinger este acela al unui individ care suflă fumul de la ţigară în direcţia interlocutorului. „Este un semnal olfactiv puternic care, făcut subtil, aminteşte de simbolul dragonului care-şi subjugă victima“, explică analistul comportamental.

Citeşte şi:

Cum vrea Iaşiul să devină primul municipiu din ţară cu „zero deşeuri“: de la tarif diferenţiat pentru gunoi până la ateliere de reparaţii

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite