Gazele de şist sunt ale statului, nu ale satului au stabilit judecătorii ieşeni. Un expert plătit în trecut de Chevron şi chemat cu forţa în instanţă a fost decisiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Iaşi s-a pronunţat în favoarea Chevron într-un proces în care s-a judecat dacă autorităţile locale au dreptul să interzică exploatarea gazelor de şist pe perimetrul propriu. În timpul procesului, instanţa a solicitat opinia unui expert independent, despre care însă s-a aflat ulterior că avusese în trecut raporturi contractuale chiar cu Chevron.

Magistraţii ieşeni au dispus anularea parţială a unei hotărâri de consiliul local din comuna Băcani (judeţul Vaslui), prin care aleşii de acolo interziceau explorarea şi exploatarea gazelor de şist în perimetrul propriu. 

Procesul de la Iaşi s-a purtat între instituţia prefectului judeţului Vaslui, cea care a introdus acţiunea, şi Consiliul Local al comunei Băcani. Pentru cele două părţi au avut calitatea de intervenient Chevron România – pentru Prefectura Vaslui, respectiv Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, pentru CL Băcani. 

„Anulează în parte HCL 8/2012 în ce priveşte punctele 4 şi 1 în partea care interzice explorarea - dezvoltarea - exploatarea gazelor de şist, în măsura în care interdicţia s-ar aplica terenurilor ce nu fac parte din patrimoniul comunei Băcani, judeţul Vaslui”, au stabilit judecătorii ieşeni. Decizia este definitivă. 

Asociaţia lui Nicuşor Dan contestă procesul 

Procesul este contestat de activistul Nicuşor Dan, fost candidat la Primăria Generală a Bucureştiului. Acesta, în calitate de reprezentant al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, a invocat o eventuală stare de incompatibilitate în care s-ar fi aflat unul dintre experţii citaţi de instanţă în cadrul litigiului. 

Lectorul Daniel Ţabără, de la Departamentul de Geologie al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a fost citat de Curtea de Apel Iaşi ca expert independent în cursul procesului amintit. 

Lectorul ieşean a fost chemat în instanţă pentru a preciza dacă gazele de şist sunt prevăzute sau nu de Legea petrolului, 238/2004. Dacă sunt prevăzute, atunci decizia privind interzicerea exploatării lor revine statului. În caz contrar, autorităţilor locale. Expertul ieşean a concluzionat că gazele de şist intră sub incidenţa Legii petrolului, ca urmare decizia privind modul lor de întrebuinţare aparţine statului român.

Nicuşor Dan a precizat că expertul ar fi trebuit înlocuit întrucât, în trecut, a avut raporturi contractuale chiar cu compania Chevron. „Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», prin Departamentul de Geologie, avea în desfăşurare contractul de servicii nr. C981073 cu Chevron România, pe perioada 2012-2015. Practic, întreg Departamentul de Geologie era plătit de Chevron România prin acest contract de servicii. Deşi Curtea de Apel Iaşi a fost înştiiţată asupra acestui element de incompatibilitate, Curtea de Apel Iaşi a păstrat în cauză ca specialist pe domnul Daniel Ţabără, respingând cererea de recuzare. Fără nicio surpriză, prin punctul său de vedere, dl. Daniel Ţabără a sprijinit poziţia Chevron”, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Aceştia au mai arătat că vor sesiza această presupusă încălcare a legii Delegaţiei Comisiei Europene pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), care va vizita România săptămâna viitoare.

Lectorul ieşean se apără şi spune că el nu şi-a dorit să ia parte la proces însă a fost obligat. „Cumva am fost obligat să merg acolo, deşi iniţial nu am vrut, dar după ce am primit citaţia am sunat şi am vorbit cu grefierul şi mi s-a explicat că trebuie să fiu prezent. Mi-am expus punctul de vedere, ce se întâmplă mai departe nu mă interesează. Am fost întrebat o chestiune strict ştiinţifică vizavi de o interpretare a unui articol din Legea Petrolului. Nu eu am contract cu Chevronul, este un contract între Universitatea «Cuza» şi o firmă economică. M-aş fi bucurat să fiu recuzat sau să nu mi se ia în considerare opinia, doar că nu eu am decis acest lucru. Am ajuns acolo forţat de împrejurări”, a declarat Daniel Ţabără. 

Pe rolul Curţii de Apel Iaşi mai sunt înregistrate şi alte litigii între comunităţi locale din Vaslui şi gigantul Chevron. Comunele care mai sunt în litigiu sunt Pungeşti şi Alexandru Vlahuţă. De asemenea, în luna octombrie, Curtea de Apel Iaşi s-a mai pronunţat în favoarea Chevron, pe o speţă similară, în care parte a fost comuna Pogana. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite