Gaură din finanţe, plătită din buzunarele ieşenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

95,4 milioane de euro au dispărut anul trecut din economia judeţului Iaşi. Aceasta este valoarea totală calculată a diferenţelor dintre importurile şi exporturile realizate de societăţile din regiune

Deficitul comercial al judeţului se apropie cu paşi repezi de 100 de milioane de euro. Conform statisticilor realizate pentru anul trecut, sumele care au ieşit din buzunarele ieşenilor pentru produsele de import s-au ridicat la 422,9 milioane de euro. În schimb, banii care au intrat în bugetele companiilor care realizează şi produse pentru export au totalizat numai 327,4 milioane de euro.

Anul 2012 în economie: „Fiecare luptă cât poate“

Produsele care „vând“ cel mai bine Iaşiul în afară sunt aparatele şi echipamentele electrice, metalele comune şi articolele de metal, produsele industriei chimice sau cele ale industriei textile. Paradoxal, aceeaşi situaţie se regăseşte şi în ceea ce priveşte importurile de mărfuri. Anul trecut ieşenii au preferat să cumpere din alte state produse precum maşini, mijloace de transport, metale şi articole din metal, produse textile, mase plastice sau produse vegetale.

Ieşenii intră în noul an datori vânduţi la bănci. Ce spun specialiştii despre restanţele record
Exporturi în Coreea de Sud


Printre statele în care Iaşiul trimite majoritatea produselor se numără Franţa, cu exporturi în valoare de 59,5 milioane de euro, Germania cu 45,4 milioane de euro, Suedia cu 23,3 milioane,  Belgia cu 22,8 milioane, Turcia cu 27,1 milioane de euro, Coreea de Sud cu 17,2 milioane de euro sau Statele Unite ale Americii unde au fost cumpărate produse în valoare de 6,1 milioane de euro.   


Din perspectiva liderilor economiei ieşene, investiţiile străine, mai ales în companiile care să aibă profil de producţie, în special pentru export ar reprezenta salvarea economiei ieşene pentru anul acesta. În plus, Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, susţine că, pe lângă statele cu care există în prezent relaţii comerciale ar trebui regândită strategia de export a Iaşiului.


Antibiotice revendică SUA


„Ar trebui să ne orientăm mai mult spre Răsărit când vine vorba despre exporturi. Am abandonat relaţiile cu statele ex-sovietice, care ar fi potenţiale pieţe pentru export, poate chiar şi China. Ar fi timpul să reluăm relaţiile economice“, a susţine Paul Butnariu, preşedintele CCI Iaşi. Unul dintre cei mai importanţi exportatori din judeţ şi din ţară este compania de produse farmaceutice Antibiotice SA. Agentul economic cu o cifră de afaceri de 243,6 milioane de lei va reprezenta Iaşiul inclusiv pe piaţa din Statele Unite ale Americii. Medicamentul generic Nafcilină injectabilă în doze de 1 g şi 2 g, produs de companie, a obţinut aprobarea din partea Food and Drug Administration (FDA), autoritatea americană de reglementare în domeniul medicamentului şi alimentaţiei, pentru a fi comercializat pe piaţă.


Acesta este cel de-al treilea produs ieşean care intră pe piaţa Statelor Unite, după medicamentul generic Ampicilină şi substanţa activă Nistatină. „Aprobarea comercializării unui nou produs pe piaţa SUA, cât şi obţinerea avizului FDA pentru fabricaţia produselor parenterale penicilinice sunt o excelentă carte de vizită“,  susţine Ioan Nani, directorul general al Antibiotice.


Conform primelor estimări ale companiei ieşene, acest fapt se va concretiza într-o creştere cu 1,6 milioane de dolari a cifrei de afaceri dezvoltate în SUA, şi va ajunge în 2012 la 4,5 milioane.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite