GALERIE FOTO Icoane cu Tutankhamon şi covoare pictate cu ghiocei la Târgul meşterilor populari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgul de artizanat de la Sala Polivalentă reuneşte meşteri din toată Moldova
Târgul de artizanat de la Sala Polivalentă reuneşte meşteri din toată Moldova

Peste 130 de meşteri artizani din întreaga Moldovă îşi expun produsele la Târgul ofertelor de servicii şi produse din mediul rural.

De la prăjituri făcute în casă, la obiecte decorative din piele sau lemn şi ii tradiţionale, produsele i-au atras pe ieşeni încă din prima zi a vizitei meşterilor. Unii lucrează de o viaţă ca meşteşugari, în timp ce pentru alţii meseria de artizan este doar o sursă suplimentară de venit.

Sorinel Paşaniuc lucrează de zece ani cu lemnul. Fie că e de esenţă tare, sau un lemn mai moale, precum cel de tei, acesta nu mai are niciun secret pentru ieşeanul care a renunţat la meseria sa de bază pentru a se dedica pasiunii care acum îi întreţine familia. „De zece ani lucrez cu lemnul. A fost pasiunea mea, iar acum mă ocup numai cu asta. Mi-am făcut un PFA. Am încercat să îmbin utilul cu plăcutul. Înainte am fost şi angajat la o companie, dar nu îmi mai ajungea timpul şi pentru sculptat", povesteşte Sorinel Paşaniuc.

GALERIE FOTO Vezi ce bunătăţi din toată Moldova poţi cumpăra weekendul acesta la Sala Polivalentă

Înainte de perioada de dificultăţi financiare, ieşeanul avea multe comenzi, atât în ţară cât şi peste hotare. „Am livrat şi în Olanda şi în Italia înainte de criză. Acum cumpărătorii sunt numai din ţară, dar ştiu eu pe unde ajung?", spune ieşeanul.

Preţuri de la 3 la 3.700 de lei

Acesta nu lucrează numai icoane pe lemn. La cerere poate face orice fel de imagine. „Am avut un client care mi l-a cerut pe Tutankhamon. Şi l-am făcut după cum mi-a cerut", zâmbeşte Sorinel Paşaniuc.

image

Daţi click pe imagini pentru o fotogalerie cu imagini de la Târgul de la Sala Polivalentă

Pentru o lucrare ieşeanul poate munci de la o zi până la două săptămâni, iar preţurile variază între 3 lei şi 3.700 de lei.

Un alt meşter artizan de la Târg este Victoria Berbecaru. Venită tocmai din Maramureş, aceasta şi-a propus să reamintească celor care vor vizita standul ei de la Sala Polivalentă care sunt meşteşugurile tradiţionale autentice. Aceasta ţese covoare şi le vopseşte manual, cu culori strânse din plante. „Vara, stau în mijlocul naturii, să văd când răsar florile de care am nevoie, când înfloresc, să văd când este mai bine să le culeg. Toată experienţa o dobândeşti muncind", spune Victoria.

Ţesătoarele din Maramureş au luat calea străinătăţii

Motivele tradiţionale maramureşene sunt scoase la lumină de mâinile acesteia, dar o lucrare poate dura şi câteva luni. „Motivele pe care le folosesc le-am luat toate din scoarţe vechi pe care le-am găsit la muzee. În Maramureş se vopsea cu plante şi înainte, dar metoda o descoperi doar prin exerciţiu, pentru că nu a rămas nicio reţetă scrisă pentru culori", explică Victoria Berbecaru.

Desenele de pe covoarele acesteia nu sunt în culori vii, pentru că nu foloseşte niciun strop de adaos chimic. Primăvara ea culege ghiocei pentru verde şi alb, muguri de brad şi coajă de arin pentru roşcat, iar peste toate acestea amestecă cenuşă, ca să iasă culoarea neagră.

Târg de produse tradiţionale în acest weekend la Iaşi

Numărul celor care duc mai departe acest meşteşug în Maramureş a scăzut mult în ultimii ani. „Acum lucrează foarte puţine femei pentru că majoritatea au plecat în străinătate. Au plecat să câştige mai bine, pentru că aici, până vinzi un covor durează destul de mult", explică meşterul artizan.

Târgul de la Sala Polivalentă poate fi vizitat de ieşeni până mâine, la ora 18.00, intrarea fiind liberă.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite