Funcţionarul care a fost dat afară pentru că n-a vrut să ia şpagă. Femeia luptă de şapte ani să-şi recupereze locul de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Gherghel, fost funcţionar al Oficiului de Cadastru din judeţul Iaşi, a fost destituită din funcţie după ce a refuzat să semneze un document prin care un primar era împroprietărit ilegal. După ani de luptă în justiţie, edilul, dar şi un şef de tribunal din Iaşi, au fost condamnaţi. Femeia nu şi-a mai recuperat locul de muncă.

În ultimii şapte ani, Elena Gherghle, o femeie ce locuieşte în comuna Răducăneni şi care a lucrat ca funcţionar public la Cadastru, a încercat să îşi recupereze locul de muncă. Femeia a fost destituită în anul 2010 după ce a refuzat să semneze documentele cadastrale prin care fostul primar al localităţii Gorban, Ioan Leonte, solicita punerea în posesie pentru o suprafaţă foarte mare de teren.

Tentată chiar şi cu posibilitatea unei mite, Elena Gherghel a refuzat să încalce legea opunându-se împroprietării din cauza lipsei documentelor justificative. În cele din urmă, Ioan Leonte a atacat în instanţă refuzul Elenei Gherghel de a întocmi actele de intabulare şi a câştigat. A făcut-o însă prin trafic de influenţă, a stabilit justiţia din România, care l-a condamnat recent la trei ani de închisoare cu suspendare pe Leonte. În afacere a fost implicat şi un judecător din Iaşi, Radu Tărniceriu, care la acea vreme era chiar preşedintele Tribunalului Iaşi.

Nu şi-a recuperat locul de muncă

Elena Gherghel a relatat pentru „Adevărul” cum a început întreaga poveste care avea să o lase fără loc de muncă. „La sfârşitul anului 2009, perioadă în care eram angajată ca asistent-registrator la O.C.P.I.-B.C.P.I. RĂDUCĂNENI, Leonte Ioan s-a prezentat la sediul B.C.P.I. RĂDUCĂNENI pentru intabularea suprafeţei de 282,50ha teren aflat în extravilanul comunei Gorban. Nefiind actele în regulă, am redactat şi semnat încheierea de respingere a cererii. Ca urmare, Leonte Ioan a contestat încheierea de respingere, acolo unde soluţia B.C.P.I. RĂDUCĂNENI a fost menţinută. Bineînţeles că Leonte Ioan a atacat şi această soluţie, dosarul plecând la Tribunalul Iaşi, unde soluţia Judecătoriei Răducăneni, prin admiterea apelului. După rămânerea definitivă a hotărârii, Leonte Ioan a adus presa la Primăria Răducăneni, pornind o campanie împotriva mea, afirmând că nu aduc nimic bun imaginii O.C.P.I. Faptul că am fost corectă, m-a atras în comisia de disciplină pe data de 14.09.2010 şi, conform actelor emise de O.C.P.I. IAŞI, disponibilizarea s-a dispus pe data de 13.09.2010, cu o zi înainte”, îşi aduce aminte Elena Gherghel.

Într-un document obţinut de „Adevărul”, trimis de către Ioan Leonte conducerii Serviciului de Cadastru de la acea vreme, fostul primar din Gorban se plânge de activitatea funcţionarei care nu a vrut să dea curs solicitării sale. „Doamnă director, propun să ne scăpaţi de această persoană care nu aduce nimic bun imaginii OCPI”, spunea Leonte în respectiva adresă. Şi „doamna director”, la acea vreme Narciza Nedelcu, judecată şi ea într-un dosar, a dat curs solicitării lui Leonte.

După destituirea din funcţie, a urmat un adevărat maraton juridic pentru Elena Gherghel. Nenumărate procese deschise de aceasta nu au putut să îi mai aducă locul de muncă înapoi. „Bineînţeles că am contestat în instanţă decizia de disponibilizare. Au urmat ani de luptă în care instanţele au dat hotărâri şi decizii contradictorii. Cu toate că nu au existat reclamaţii din partea publicului cu care am intrat în contact, Ioan Leonte, printr-o sesizare scrisă, solicită directorului O.C.P.I. «să-l scape» de mine deoarece nu aduc nimic bun imaginii O.C.P.I. Deşi nu a putut aduce probe împotriva mea, influenţa acestui individ a determinat disponibilizarea din funcţia pe care o ocupam”, a completat Elena Gherghel.

Primarul a fost condamnat

În paralel, în latură penală, procurorii ieşeni demaraseră o investigaţie cu privire la intabularea terenului pe care Ioan Leonte îl râvnea. Procurorii au aflat că, după ce funcţionara nu a vrut să îi intabuleze terenul, Ioan Leonte a apelat la justiţie şi, cu ajutorul unui judecător pe care îl ştia, ar fi reuşit să obţină o decizie favorabilă în instanţă.


Ioan Leonte şi Radu Tărniceriu a fost condamnaţi cu suspendare FOTO Ziarul de Iaşi

Judecătoru Radu Tărniceriu şi un amic de al său, Emanuel Osoianu, ar fi fost cei care au fost de acord să primească 50.000 de euro de la Ioan Leonte pentru a rezolva problema litigiului. Ambii au fost condamnaţi, recent, la fel ca şi Leonte, la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, care a menţinut sentinţa dată de instanţa de fond. În dosar nu au fost implicaţi efectiv şi judecătorii care au decis punerea în posesie a lui Leonte.

image

„Chiar dacă instanţele de judecată au susţinut decizia de disponibilizare emisă de O.C.P.I., soluţia pronunţată în dosarul penal cu nr.859/45/2014, de condamnare a lui Ioan Leonte, face lumină asupra celor întâmplate în luna decembrie 2009 şi septembrie 2010. Concluzia este că eu eram doar o persoană incomodă pentru acest individ, iar influenţa sa a fost cu mult mai presus decât corectitudinea unor acte”, e de părere Elena Gherghel.

Încă de la momentul pronunţării sentinţei, apărătorii celor condamnaţi au respins acuzaţiile şi, în ciuda deciziei de condamnare, au reclamat că sunt nevinovaţi. 

Citeşte şi: 

Trafic de influenţă la vârful justiţiei. Ce pedeapsă a primit un şef de tribunal care a rezolvat „cu fetele lui” dosarul unui primar

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite