FOTO Prima zi de pelerinaj la Sfânta Parascheva. Mii de credincioşi sunt deja la coadă, iar traficul este dat peste cap în tot oraşul

FOTO Prima zi de pelerinaj la Sfânta Parascheva. Mii de credincioşi sunt deja la coadă, iar traficul este dat peste cap în tot oraşul

Rândul pelerinilor se întinde pe câteva străzi

Zona centrală a Iaşiului este blocată după ce sute de autocare cu credincioşi veniţi din întreaga ţară au ajuns în oraş. Cele mai multe sunt parcate pe Splai Bahlui şi în parcarea hipermarketului din Podul de Piatră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rândul pelerinilor veniţi să se închine la racla Sfintei Parascheva se întinde deja pe câţiva kilometri. În primele ore ale zilei de joi au intrat în Iaşi peste 150 de autocare venite din Voluntari, Bucureşti. Credincioşii s-au aşezat la rând, iar o parte dintre ei trecuseră pe la raclă după 8 ore de aşteptat. În medie, pe la raclă trec 1.400 de persoane pe oră. 

Pentru că mai multe străzi din jurul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au fost închise spre a asigura fluxul de pelerini spre lăcaşul de cult, traficul în celelalte zone ale oraşului este infernal. 

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat că se aşteaptă la un număr record de pelerini în acest an. Potrivit oficialilor, pentru că Hramul Sfintei Parascheva cade în weekend, foarte mulţi pelerini vor veni de vineri, iar credincioşii vor sta la rând peste 16 ore. 

În acest an, alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi aduse la Iaşi moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina. Potrivit programului anunţat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, de joi moaştele Sfintei sunt scoase pe platoul din faţa Căminului preoţesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. 

Tot joi, de la 18.30, vor ajunge la Aeroport moaştele Sfintei Ecaterina. Vineri, de la ora 19.00 la 20.30 va avea loc Pelerinajul „Calea Sfinţilor”, pe traseul;  Strada I. C. Brătianu – Strada Cuza Vodă, Strada Armeană – Biserica „Sfântul Sava cel Sfinţit” – Strada Costache Negri – Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” – Catedrala Mitropolitană. Duminică, 14 octombrie, de Hramul Sfintei Parascheva, Sfânta Liturghie va fi oficiată pe podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt.  

Concertul organizat de municipalitatea ieşeană este programat luni, 15 octombrie. Pe scena din faţa Palatului Culturii vor urca Delia, Holograf, Iris, Compact, Nicoleta Nucă, Trupa N&D şi Trupa Rao. Evenimentul va fi prezentat de Dan Negru, iar concertul va fi urmat de un foc de artificii. Bugetul pentru spectacolul de opt ore ajunge la 700.000 de lei.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea
citeste totul despre: