FOTO VIDEO Cordunenii versus România. Cum au ajuns interlopii care înjură statul să fie plătiţi din bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda mediatizării generoase de care au avut parte, membrii importanţi ai clanului Corduneanu nu au fost până acum condamnaţi în dosarele în care au fost implicaţi. Mai mult, trei dintre fraţii care conduc gruparea, printre care şi liderul Costel, au înjosit statul român după ce au obţinut daune morale chiar de la justiţia care încearcă de atâţia ani să îi trimită în spatele gratiilor.

Unul dintre cele mai cunoscute clanuri interlope din România, Corduneanu de la Iaşi, reprezintă o excepţie pentru lumea crimei organizate din România. În timp ce interlopi notorii din ţară, cum ar fi cei din clanul Cămătaru sau Ion Clămparu au ajuns în spatele gratiilor în urma anchetelor derulate de justiţie împotriva lor, şefii Cordunenilor au reuşit până acum să scape de condamnări mari, stând doar perioade scurte în spatele gratiilor, şi atunci în arest preventiv. 

Mai mult, în urma unor anchete demarate împotriva lor şi care s-au finalizat cu achitări, membrii clanului Corduneanu au reuşit ulterior să obţină daune morale din partea judecătorilor, invocând că le-a fost lezată imaginea publică. 

Gruparea Corduneanu este condusă de fratele cel mai mare din clan, Costel, un fost sportiv de performanţă ce a reprezentat România, în anii '90, la două olimpiade. Despre Costel Corduneanu, presa română a scris în mai multe rânduri că ar fi fost condamnat în străinătate, pentru fapte de violenţă, înainte de a se întoarce la Iaşi şi a închega cel mai de temut clan interlop din Moldova. 

image

Cum a ajuns statul să-i plătească pe Corduneni 

Încă de la începutul anilor 2000, autorităţile române au încercat să destructureze clanul de la Iaşi, despre care spunea că are ramificaţii de tip mafiot şi a cărui notorietate creştea cu fiecare pagină de ziar scrisă pentru ei. În 2004, autorităţile române porneau o ofensivă fără precedent împotriva clanului Corduneanu, cei mai importanţi membri ai reţelei, Costel şi Vasile Corduneanu, fiind reţinuţi pentru aderarea la o grupare infracţională organizată. 

Liderii clanului, împreună cu mai mulţi locotenenţi, erau trimişi în judecată în 2005, fiind acuzaţi că ar fi adus în România droguri de risc, cum ar fi canabis sau ecstasty, pe care le-ar fi vândut ulterior pe piaţa din România sau în ţările baltice. Acţiunea de atunci s-a bucurat de o mediatizare generoasă, ţinând prima pagină a ziarelor locale pentru multe zile. Procesul s-a întins însă pe o perioadă foarte mare, opt ani de zile, a avut mai multe răsturnări de situaţie şi, în final, cei mai importanţi membri trimişi în judecată au fost achitaţi. Au fost, în schimb, condamnaţi mai mulţi locotenenţi ai clanului, dar şi unul dintre fraţi, Florinel Corduneanu, care au primit pedepse cu executare. 

image

Cei achitaţi în 2013, Costel Corduneanu şi Vasile Călin s-au îndreptat apoi împotriva statului român, invocând că prin acţiunea derulată de procurori împotriva lor le-a fost lezată imaginea. În acţiunea sa, de pildă, Costel Corduneanu notează chiar că unul dintre prejudiciile de imagine aduse de statul român a fost reprezentat de modul în care procurorii i-au prezentat mediei: o grupare de tip mafiot. 

Statul, prin organele sale judiciare, a încălcat în mod flagrant şi sistematic prezumţia de nevinovăţie prevăzută atât în dreptul internaţional, cât şi în CEDO, prin lipsa de imparţialitate, ca reflex al influenţei exercitate de climatul în care s-a desfăşurat procesul penal. Aşa fiind, încă de la debutul procedurilor, reprezentanţii Parchetului ICCJ au acordat ample interviuri în mass-media locală şi naţională, exprimându-şi pe larg punctul de vedere cu privire la împrejurările cauzei, tragerea la răspundere penală şi condamnarea inculpatului”, a precizat Costel Corduneanu în acţiunea sa. 

Constrânşi de achitările primite, judecătorii au stabilit că membrii clanului Corduneanu trebuie despăgubiţi. Costel Corduneanu va trebui să primească 10.000 de lei drept daune morale în timp ce fratele său Vasile Călin 30.000 de lei. 

Mega-dosarul Cordunenilor bate pasul pe loc 

Cel mai important dosar al clanului Corduneanu a fost instrumentat în 2010. Zeci de persoane, printre care toţi fraţii implicaţi în operaţiunile ilegale, au fost trimişi în judecată printr-un rechizitoriu ce s-a întins pe sute de pagini şi în care erau descrise detaliat modalităţile prin care interlopii au făcut bani: reţele de furt în străinătate, infracţiuni imobiliare, credite bancare cu acte false, şantaj etc. 

image

Nu mai puţin de patru dosare, pentru fiecare palier infracţionar în parte, au fost disjunse din dosarul principal întocmit de procurorul Vasile Chifan împotriva clanului Corduneanu. Unele dintre aceste dosare au fost deja soluţionate, cei implicaţi fiind găsiţi vinovaţi. Nu şi dosarul principal, care se judecă şi acum la Tribunalul Maramureş şi care a bătut pasul pe loc ani întregi din cauza volumul imens de informaţii şi a numărului foarte mare de persoane care trebuie audiate. 

La început, liderii clanului au fost arestaţi în acest dosar. Rând pe rând, după ce durata procesului s-a prelungit, toţi, fără excepţie, au fost eliberaţi şi s-au întors la Iaşi. E greu de estimat cât va mai dura procesul început acum cinci ani împotriva clanului. 

image


Imagine cu membrii clanului Corduneanu în sala de judecată în care se soluţiona cererea de arestare preventivă. Alături de ei, avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, cel care o reprezintă acum pe Elena Udrea 

De pildă, reţeaua de hoţi despre care procurorii spun că a fost pusă pe picioare de Corduneni a acţionat în zeci de ţări ale Europei şi a produs sute de mii de euro care se întorceau la Iaşi prin firmele de transfer monetar. 

Ultimul eşec 

Anul trecut, procurorii ieşeni au încercat încă o dată să îl aresteze pe liderul clanului Corduneanu. Costel a fost acuzat atunci, de DIICOT, că ar fi comandat o armă de foc de la un interlop din Constanţa. 

Procurorii l-au reţinut pe Corduneanu pentru 24 de ore însă au suferit un eşec dureros în instanţă, unde judecătorii au concluzionat că nu sunt probe nici măcar pentru un arest la domiciliu, darămite pentru o plasare în arest preventiv. Astfel se face că liderul Cordunenilor s-a ales doar cu o măsură a controlului judiciar şi a putut să se întoarcă după doar o zi şi o noapte în sânul familiei sale. 

Eşecul autorităţilor de a-i închide pe Corduneni a fost luat des în derâdere de fraţi pe profilurile lor de Facebook. La scurt timp după eliberarea sa, Adrian Corduneanu, considerat adjunctul reţelei, a postat un mesaj în care a adresat injurii autorităţilor române. 

Mai puteţi citi:

Cum terorizează clanul Corduneanu Iaşiul încă din anii '90. Gruparea mafiotă funcţionează după reguli de tip Al-Qaeda şi are legături nefireşti cu lumea justiţiei

Averea colectată de bandele de hoţi ale clanului Corduneanu, descoperită cu ajutorul FBI. Interlopii au furat 1,6 milioane de euro din 34 de ţări

Fiul directorului de la Filarmonica Iaşi, audiat alături de un membru al clanului Corduneanu într-un dosar de trafic de droguri UPDATE

Clanurile care conduc Moldova. Cine sunt Corduneanu, Mararu sau Hassan

O femeie "le-a mâncat banii" Cordunenilor (UPDATE)

Reţeta Clanului Corduneanu de a scoate bani de pe urma hoţilor/ INTERCEPTĂRI ŞOC

EXCLUSIV Costel Corduneanu, de la medalii la cătuşe (VIDEO)

Clanul Corduneanu se regrupează pe Facebook după ce a scăpat de puşcărie

Vipurile interlopilor la petrecerile clanului Corduneanu (VIDEO ŞI AUDIO)

Clanul Corduneanu a fost pus în libertate (UPDATE)

Costel Corduneanu către un ofiţer de Poliţie: „Eu păstrez liniştea în oraş"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite