FOTO VIDEO Artist de renume mondial, partener de scenă cu Ray Charles, prea "slab" pentru România. Trompetistul Emil Bîzgă, respins de Filarmonică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Bîzgă a fost respins la un concurs organizat de Filarmonica din Iaşi însă susţine că a fost dezavantajat
Emil Bîzgă a fost respins la un concurs organizat de Filarmonica din Iaşi însă susţine că a fost dezavantajat

Unul dintre cei mai mari tropnetişti din România, ce în trecut a cântat cu nume de renume ale muzicii mondiale, precum Ray Charles, a fost respins la un concurs organizat de Filarmonica Moldova Iaşi. Emil Bîzgă susţine că reprezentanţii instituţiei ar fi "aranjat concursul".

Emil Bîzgă, un trompetist de renume mondial originar din Iaşi, care a cântat în trecut pe aceeaşi scenă cu nume grele ale jazz-ului mondial precum Wynton Marsalis, Ray Charley sau Tony Bennett, aduce acuzaţii grave Filarmonicii Moldova Iaşi. 

Bîzgă s-a încris la un concurs pentru postul de trompetist în urmă cu aproximativ două săptămâni, el concurând pe acelaşi post cu un alt artist, din Bacău, puţin cunoscut publicului larg. 

Trompetistul, revenit în România după ce a cântat mai mult timp în străinătate, în ţări precum SUA, Suedia sau Germania, a declarat corespondentului "Adevărul", că ar fi fost indus în eroare cu privire la metodologia concursului, dar şi că i s-ar fi pus beţe în roate de către examinatori în momentul în care a susţinut proba practică.

emil bizga

Întrerupt în timpul concursului 

Emil Bîzgă spune că s-a întors în România în urmă cu aproximativ doi ani, din SUA. A aflat despre concursul derulat de către reprezentanţii Filarmonicii de pe site-ul instituţiei. Alături de el, la concurs s-a mai înscris Iulian Cristian Chiperi. „Ei au anunţat concursul pe plan naţional, cum este procedura. Aveau o informaţie pe site-ul lor oficial pe care eu am respectat-o, iar la avizierul lor era cu totul altă informaţie, În prima contestaţie am scris că a fost vorba despre cântatul recitalului pe «dinafară», aspect care nu se stipula în metodologia concursului. Am cântat foarte bine, extrem de bine, pentru România, şi nu numai. Am fost întrerupt după prima piesă, concertul de Haydn. În sală erau spectatori. Toţi erau supăraţi, toţi au văzut că acolo a avut loc o chestie urâtă, ilegală“, a precizat Emil Bîzgă.

emil bizga

Prima contestaţie a lui Bîzgă a fost admisă de către reprezentanţii Filarmonicii, iar concursul a fost reprogramat pentru 4 iunie, printr-o dispoziţie a directorului Filarmonicii, Bujor Prelipcean. În urma acelui concurs, Emil Bîzgă a obţinut 73 de puncte, în timp ce contracandidatul său, 77 de puncte.

„Am cântat recitalul foarte bine, apoi a venit proba de cântatul solourilor, pe note, nu pe dinafară. Prim-trompetistul Ion Moraru a venit pe scenă cu nişte partituri, m-a ascultat cu trei solouri, nu m-a lăsat să cânt şapte. M-a întrerupt, atunci a alunecat spre chestiuni mult mai complicate, în mod intenţionat de a mă încurca. I-am spus că face o chestie ilegală, pentru că citirea de pe partituri nu este stabilită prin concurs, iar eu nu am mai acceptat să cânt“, ne-a spus Emil Bîzgă. Acesta a mai precizat că, din informaţiile pe care le-a primit de la colegi, contracandidatul său ar fi cântat net „mai slab decât el“.

Acuzaţii de corupţie 

  „Eu am un CV destul de pompos, am o experienţă internaţională. Nu ştiu cum a fost calculată nota. Comisia era formată doar din două persoane, şi nu din trei, cum este legal. Eu am considerat că au avut două abateri, de la organizarea concursului şi formarea comisiei până la aceste întreruperi şi forţarea mea de a cânta alte lucruri decât cele impuse. Probabil că au considerat neacceptarea mea de a continua concursul un exemplu de indisciplină şi mi-au scăzut nota“, ne-a mai spus Bîzgă.

Acesta a contestat încă o dată rezultatele, iar filmarea audierii sale a fost analizată mai apoi de o comisie care i-a scăzut punctajul la 60. Considerând că este dezavantajat, ieri, la proba teoretică, Emil Bîzgă nu s-a mai prezentat. „Am considerat că deja am de a face cu un caz de corupţie. Nu am vrut să le mai dau satisfacţia de a mă prezenta“, a justificat Bîzgă.

Emil Bîzgă a efectuat o nouă contestaţie, solicitând să fie audiat de o comisie din afara instituţiei ieşene, pe care a catalogat-o în dialogul cu reporterii noştri ca fiind una „coruptă“. „După tot ce mi s-a întâmplat pe parcursul concursului, am suspiciunea că este vorba de corupţie în instituţia Filarmonica Moldova Iaşi. Respectiv cumpărarea postului sau oferirea postului unei cunoştinţe, unui prieten“, a mai spus Bîzgă. Acesta a mai spus că a formulat o contestaţie şi la Consiliul Judeţean Iaşi, instituţia în subordinea căreia se află Filarmonica, şi că intenţionează să meargă în audienţă şi la ministrul Culturii.

Reacţia Filarmonicii 

Contactat telefonic, Bujor Prelipcean a negat acuzaţiile. „Vă invit să vedeţi probele video şi ce au spus juraţii în

bujor prelipcean

dosarul de concurs. Domnul vine la o Filarmonică de cel mai înalt nivel şi vrea să intre în această orchestră fără să cunoască bine notele, fără să cunoască secretele instrumentului numit trompetă“, a spus Prelipcean, care a completat menţionând că „prima comisie l-a analizat, i-a dat 73 de puncte pe o scară de la 1 la 100. Nemulţumit că primeşte aceste 73 de puncte, el face contestaţie, şi atunci a doua comisie audiază banda filmată, pentru că am înregistrat şi video şi audio probele, şi sare la doi metri în sus. Cum să îi daţi 73 de puncte când el nu face aia, nu respectă asta etc. Atunci i-a dat 59, care s-a rotunjit cu o sutime la 60. Eu spun că această a doua comisie a corectat ce a greşit prima, şi acum dumnealui caută să facă scandal“.

Directorul Filarmonicii de Stat Moldova susţine că trompetistul Emil Bîzgă, la aflarea rezultatului, ar fi început să-l înjure pe holurile instituţiei.

„Noi trebuie să facem concursul ca să angajăm oamenii care ne trebuiesc, nu cei care nu ne trebuiesc. Indiferent de ce părere are el, Filarmonica este o instituţie care se respectă. Şi eu sunt cel mai bun violonist de pe strada mea, nimeni nu cântă mai bine ca mine pe strada mea, vă rog să mă credeţi. Dar, dacă mă duc la un concurs, mă las pe mâna comisiei care mă audiază. Că eu sunt nemulţumit, este riscul meu că m-am lăsat pe mâna acestor juraţi“, a încheiat directorul Filarmonicii.

CV-ul lui Emil Bîzgă

Trompetistul născut la Iaşi are 44 de ani şi s-a născut într-o familie de muzicieni. Are un master în trompetă clasică la Malmo, în Suedia, şi două în trompetă de jazz la Hanovra, Germania, şi la New Jersey, SUA. De-a lungul anilor, a cântat alături de Orchestra Niedersachen Jazz, Bucharest Radio Big Band şi Opera din Hanovra, având, de asemenea, numeroase apariţii în cadrul unor festivaluri din ţară şi din străinătate. În cariera sa, Bîzgă a cântat pe aceeaşi scenă cu nume grele ale genului pe plan internaţional precum Ray Charles, Tony Bennett (17 premii Grammy), Wynton Marsalis (laureat a 9 premii Grammy, dar şi al Pulitzerului pentru muzică), Paquito D'Rivera sau Jimmy Cobb.

Pe celebrul Tony Bennett, unul dintre cei mai populari cântăreţi de jazz ai Americii, Bîzgă l-a întâlnit în SUA în timpul unui concert. Din acel moment, cei doi au păstrat legătura şi chiar au colaborat în repetate rânduri. Mai mult, Tony Bennett i-a pus la dispoziţie studioul lui, unde trompetistul român a înregistrat primul album. Cel mai recent concert notabil la care a participat Emil Bîzgă a fost la Budapesta, unde a cântat jazz la o manifestaţie organizată de Institutul Cultural Român şi Dedicată „Zilei Europei“.

CITIŢI ŞI:

Vrăjmăşie în cinematografie. Război între generaţii la UNATC

Acuzaţii de xenofobie, homofobie şi rasism la UNATC

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite