FOTO Studenţii, poftiţi în cămine închise. Două imobile sunt cu lacăte pe uşă de 7 ani din lipsă de fonduri pentru reabilitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două cămine în care s-ar putea caza 600 de tineri stau cu lacăte pe uşă de aproape 7 ani. Reprezentanţii instituţiilor spun că lucrările începute în 2008 s-au sistat după numai câteva luni din cauză că nu mai aveau bani de la Ministerul Educaţiei.

Cel mai mare minus al Şcolii Postliceale Sanitare din Iaşi este că nu le pune cursanţilor locuri de cazare. De la an la an, numărul celor interesaşi să studieze aici este tot mai mare. Anul acesta s-a înregistrat chiar o concurenţă record de 7 candidaţi pe loc. Sunt tineri care vin din toată Moldova şi mulţi ar fi fost interesaţi să aibă cazare. Răspunsul primit atunci când se interesează de cămin este dezamăgitor. Singurul imobil pe care îl are în dotare instituţia de învăţământ şi care ar putea să cazeze 200 de tineri este în reparaţii capitale din 2008, dar lucrările au fost sistate pentru că nu au mai primit bani de la Ministerul Educaţiei.

Aflat chiar peste drum de şcoală, căminul are lacătul pe uşă şi se află în conservare. Geamurile de termopan montate la etajele superioare sunt singurele semne că s-a dorit reabilitarea lui. În rest, o imagine dezolantă. Înăuntru sunt mormane de calorifere, chiuvete şi tâmplărie veche, uşile sunt scoase pentru că s-a încercat o recompartimentare a spaţiului, pe jos este sticlă spartă şi pe hol un miros de aer închis.

Cursanţii, nevoiţi să facă naveta sau să stea în chirie

Ca să fie reabilitată, conducerea instituţiei ar avea nevoie de 2 milioane de lei. “Am primit promisiuni de la Primărie că o să ne ajute, este o sumă foarte mare. Totul s-a întâmplat odată cu venirea crizei. Doar cu alocarea unor bani multianual cred că s-ar putea finaliza lucrările. E păcat că nu avem un cămin funcţional. Noi avem foarte mulţi cursanţi care fac naveta. Unii vin zilnic de la Paşcani sau Hârlău, din zone îndepărtate ale judeţului, cu trenul, cu microbuzul. Acest cămin ar fi de un real ajutor îndeosebi pentru ei”, explică Edmond Ciumaşu, directorul Şcolii Postliceale Sanitare din Iaşi. Tinerii se plâng de lipsa cazării. “Chiriile sunt foarte scumpe, ca să faci naveta dai destul de mulţi bani pe transport. E păcat că o şcoală atât de mare şi de căutată nu are un cămin”, spune un tânăr.

Sume infime alocate anual

În lucrări de reparaţii este şi căminul T6 din campusul Tudor Vladimirescu al Universităţii Tehnice ‘’Gh. Asachi’’ Din Iaşi. Deşi lucrările aici nu ar fi trebuit să dureze mai mult de un an, s-au scurs deja 7 de când are schele pe el. Şi nici de la 1 octombrie căminul nu va fi deschis pentru studenţi. Abia anul acesta au venit 2 milioane de lei din cele 5 millioane de lei care au mai rămas de investit. “S-a ajuns în această situaţie pentru că au venit bani foarte puţini. S-a alocat circa 4% în fiecare an. Este neplăcut să avem chiar în mijlocul campusului un cămin la care se lucrează," a explicat Bogdan Budeanu, directorul Direcţiei de Servicii Studenţeşti la Universitatea Tehnică Iaşi. Reprezentanţii instituţiei susţin însă că de anul viitor vor putea caza în condişii moderne peste 300 de tineri. 

Vă mai recomandăm:

Ghid de cazare în căminele celor cinci universităţi de stat din Iaşi. Tarifele, între 120 şi 500 de lei, deficit mare de locuri la Cuza, Medicină şi Agronomie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite