FOTO Primul sportiv al Iaşiului calificat la Olimpiadă: „Trag la ţintă şi opt ore pe zi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campion la tir sportiv, Alin Moldoveanu este primul rprezentant al Capitalei Moldovei la Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra. Puţină lume ştie însă ce implică o asemenea performanţă, respectiv echipament şi stagii de pregătire costisitoare, antrenamente riguroase şi mult antrenament psihologic. Toate acestea îi permit lui Alin să nimerească o ţintă cât vârful unui ac de la 10 metri distanţă.

Cu grijă, Alin apucă arma în valoare de 3.000 de euro şi o pune la umăr, fiind aşezat în poziţie de tragere.

image

Urmează trei respiraţii de liniştire menite să încetinească pulsul, iar capul se lipeşte de obrăzarul armei.

image

După alte două respiraţii de liniştire, Alin trage aer în piept, îl opreşte în apnee, iar după două secunde degetul începe să apese uşor pe trăgaci, până când pleacă focul iar alicea se duce într-un punct cât vârful unui ac amplasat la 10 metri distanţă.

image

Acest procedeu se repetă pentru fiecare din cele 60 de trageri ale unui concurs puşcă 10 metri aer comprimat. Luni după-amiază, la Fort Benning, în Miami, Statele Unite ale Americii, locul unde se pregătesc lunetiştii armatei americane, Alin a tras astfel de 58 de ori într-un punct de 0,5 milimetri în diametru, iar de două ori alicea s-a dus la un fir de păr pe lângă vârful de ac.

image

Alin arată cât de mare este o alice de puşcă aer comprimat, respectiv 4,5 milimetri în diametru, în raport cu centrul ţintei, adică 0,5 milimetri, pe care trebuie să o lovească de la 10 metri distanţă

Cu 598 de puncte, sportivul legitimat la Dinamo-Omega Tehnoton Iaşi a devenit primul reprezentant al Capitalei Moldovei la Jocurile Olimpice de la Londra.

image

Cum se ajunge la o asemenea precizie?

Alin practică acest sport de 15 ani, timp în care face câte şase antrenamente pe săptămână, care pot dura de la trei până la zece ore pe zi. Pe lângă exerciţiile de tragere, o parte esenţială în pregătirea lui Alin o reprezintă exerciţiile psihologice.

„În acele momente îţi faci în mare detaliu o reprezentare mintală a exerciţiului de tragere, de la ridicarea armei până în actul eliberării focului. Unul din efectele adrenalinei în condiţii de presiune specifice unui concurs important este creşterea pulsului. Un sportiv bine pregătit psihologic reuşeşte să-şi ducă pulsul în limite rezonabile", spune Sorin Babii, unul din cei mai buni sportivi pe care i-a dat România la tir sportiv, preşedintele federaţiei române de specialitate şi antrenorul lui Alin.

image

„Îmi aduc aminte cum la un moment dat aveam un puls de 120 deşi stăteam locului iar cătarea armei se mişca pe toată lungimea ţintei. Prin exerciţiu însă am reuşit să-mi reglez pulsul la valori normale", explică reprezentantul Iaşiului la Olimpiadă.

Cât de costisitoare este pregătirea unui sportiv cu performanţele lui Alin?

Foarte. Numai arma şi echipamentul ajung la peste 5.000 de euro.  În ceea ce priveşte costurile pentru pregătirea lui Alin în poligon şi participarea la concursuri, clubul Omega-Tehnoton Iaşi a alocat numai pentru anul 2011 peste 200.000 de lei.

Cât se câştigă din acest sport?

„Satisfacţia cea mai mare vine atunci când eşti pe podium şi-ţi cântă imnul. Uiţi de toate greutăţile, de cât te-ai chinuit la concurs şi la antrenamente", spune Alin, care este completat de antrenorul său.

image

„Spre deosebire de tenis de câmp, când eşti pe podium la tir primeşti o medalie, o diplomă, nişte flori, o strângere de mână, dar niciun ban. Pentru sportivi este foarte greu să le stea capul doar la antrenamente şi competiţii fără o sursă de venit. Din fericire pentru Alin, el este legitimat la Dinamo, care l-a încadrat ofiţer în Ministerul de Interne şi mai primeşte un salariu şi din partea domnului Maricel Popa la Omega Tehnoton", explică Sorin Babii.

Ce obiective de viitor are Alin Moldoveanu?

„În primul rând îmi doresc o participare cât mai bună la Olimpiada de anul viitor de la Londra, după care mă gândesc la Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro", spune Alin.

Participarea la mai multe Olimpiade nu este un obiectiv imposibil deoarece tirul sportiv este un sport longeviv. „Cel mai vârstnic medaliat la Olimpiadă este un concurent de la tir sportiv în vârstă de 70 de ani care a luat argintul", precizează Babii.

image

Palmares Alin Moldoveanu

2004-medalie de bronz la Campionatele Europene de la Gyor

2005-două medalii de argint la Campionatele Mondiale, rezultat cu care s-a calificat la jocurile Olimpice de la Beijing.

2006-medalie de argint la Campionatele Mondiale de la Zagreb

2007- medalie de argint la Campionatele Mondiale de la Bankok

2008-medalie de argint la Campionatele Mondiale de la Rio de Janeiro, o medalie de aur la Campionatul Mondial de la Munchen, unde a stabilit un record naţional de 599 din 600 de puncte, Locul 4 la Jocurile Olimpice de la Beijing

2011-calificat la Jocurile Olimpice de la Londra

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite