FOTO Jandarmii au împânzit Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Pelerinii sunt legitimaţi, intră doar cei din oraş

FOTO Jandarmii au împânzit
Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Pelerinii sunt legitimaţi, intră doar cei din oraş

Jandarmii stau la intratea în Mitropolie FOTO Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău

Forţele de ordine pun în practică, începând de joi, 8 octombrie, hotârârea autorităţilor de a interzice accesul persoanelor care nu au domiciliu în municipiul Iaşi în curtea Catedralei Mitropolitane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zeci de jandarmi de la Gruparea Mobilă din Bacău au fost detaşaţi la Iaşi pentru a asigura paza la evenimentul religios, organizat anul acesta în condiţie de pandemie. Forţele de ordine stau la intrările către curtea ansamblului mitropolitan şi îi legitimează pe pelerini.

GALERIE FOTO

Este permis doar accesul persoanelor care au domiciliu în municipiul Iaşi, cei care provin din alte localităţii fiind opriţi la intrare. Au fost oprite inclusiv persoane care sunt din judeţul Iaşi. O discuţie în contradictoriu între jandarmi şi un tânăr venit din Tomeşti a avut loc la orele dimineţii. 

În paralel, poliţişti rutieri şi de la ordine publică au fost trimişi la marile intrări în oraş, dar şi pe arterele rutiere importante, unde verifică în special vehiculele de transport public. „În contextul hotărârii CJSU nr. 35/06.10.2020, poliţiştii rutieri şi cei de la ordine publică acţionează pe principalele artere rutiere din judeţul Iaşi şi la intrarea în municipiul Iaşi pentru verificarea legalităţii transportului de persoane şi respectării prevederilor Legii nr. 55/2020”, a precizat Anca Vîjiac al Poliţiei Iaşi.


Aproape 200 de cazuri noi la Iaşi 


Miercuri seară, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat că, anul acesta, având în vedere interdicţia cetăţenilor din afara Iaşului de a participa la pelerinaj, să nu mai fie scoasă racla cu moaştele Sf. Parascheva din catedrală. „Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a notificat Prefectura Judeţului Iaşi că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârşirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, a declarat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei.

Acesta a mai arătat că racla nu va fi scoasă decât dacă vor forma rânduri mari de pelerini. Sturzu a avut şi o opinie persoanală, pa pagina sa de Facebook, despre decizia autorităţilor. „Printr-o decizie nedreaptă şi discriminatorie, pelerinilor li s-a interzis să mai vină la Iaşi anul acesta. Astăzi, începând cu ora 06.00, ar fi trebuit să fie scoasă racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva şi aşezată pe baldachinul ce se împodobea cu flori în fiecare an. Nemaifiind pelerini - de dimineaţă au fost doar câţiva închinători -, racla a rămas în Catedrală”, a transmis Sturzu.

Potrivit autorităţilor, în ultimele 24 de ore, în municipiul Iaşi au fost depistate aproape 200 de persoane infectate cu Sars-Cov-2, cele mai multe cazuri, pentru o zi, de când a început pandemia.

 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările