FOTO Evenimentul cultural care a scos în stradă la Iaşi mai mulţi oameni decât slujba religioasă de Sfânta Parascheva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Donose, solista Operei Iaşi, şi Florin Guzgă, solistul Operei, la finalul spectacolului FOTO ONRI
Ana Maria Donose, solista Operei Iaşi, şi Florin Guzgă, solistul Operei, la finalul spectacolului FOTO ONRI

Un spectacol în aer liber prilejuit de deschiderea stagiunii 2014-2015 a Operei Naţionale Române Iaşi a scos în stradă la Iaşi un număr istoric de spectatori.

Managerul Operei Naţionale Române Iaşi, Beatrice Rancea, a instituit obiceiul deschiderii stagiunii instituţiei de cultură cu un spectacol în aer liber, intitulat "Magia serii în sunet şi lumină".

Ajuns la ediţia a IV-a, spectacolul de două ore a avut loc în seara zilei de duminică, 14 septembrie, pe esplanada Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi - coridor care face legătura între instituţia de cultură şi clădirea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

A fost un spectacol de Operfado, un concept artistic experimentat în premieră mondială la Iaşi, care presupune un duet vocal între soprana Elena Moşuc şi cântăreţul portughez Gonçalo Salgueiro. Cei doi au "în spate" orchestra Operei Naţionale Române Iaşi şi doi chitarişti de fado, pe Guilherme Banza şi Rogério Ferreira.

Artiştii, cu participarea extraordinară a soliştilor Operei Naţionale Române Iaşi, au interpretat melodii clasice din repertoriul de fado -  "Solidao", "Naufragio", "Meia noite e uma guitarra" sau "Calunga", majoritatea făcute celebre de Amália Rodrigues, dar şi arii celebre din operă - "Carmen, preludiu", de George Bizet, "Tosca, Vissi d'arte", de Giacomo Puccini sau "La Traviata, E strano/Sempre libera", de Giuseppe Verdi. Elena Moşuc este considerată, la ora actuală, una dintre cele mai mari soprane din lume. De asemenea, despre Gonçalo Salgueiro se spune că este cel mai versatil cântăreţ de fado din lume.

Spectacolul gândit de Beatrice Rancea, cu acces liber, a adunat progresiv tot mai mulţi spectatori de la un an la altul. Potrivit estimărilor organizatorilor, anul acesta numărul ieşenilor ieşiţi din case pentru evenimentul cultural a depăşit 10.000. Este mai mult decât numărul credincioşilor adunaţi la slujba religioasă susţinută anul trecut pe 14 octombrie, pe o scenă amplasată tot pe esplanadă, dar în faţa Mitropoliei, în partea diametral opusă.

Până la venirea lui Beatrice Rancea, în 2011, în funcţia de manager, spectacolele din sală ale Operei Naţionale Române Iaşi adunau doar câţiva zeci de spectatori. În ultimii ani, toate spectacolele Operei se desfăşoară cu casa închisă, iar biletele trebuie rezervate cu câteva săptămâni înainte.

Mai puteţi citi:

Opera iese în stradă. Stagiunea 2013-2014, deschisă cu un spectacol în centrul Iaşiului la care sunt aşteptaţi peste 7.000 de spectatori

Final spectaculos de stagiune la Opera Română Iaşi. Concert în aer liber în centrul oraşului VIDEO

Experimentul muzical Operfado la "Magia serii în sunet şi lumină". Şi în 2014 noua stagiune la Opera Naţională Română Iaşi se deschide cu un spectacol în aer liber

„Străinii“ care au pus Iaşul în mişcare. Beatrice Rancea şi Raed Arafat, alături de academicianul Bogdan Simionescu, făcuţi cetăţeni de onoare la Iaşi

Beatrice Rancea, despre premiera "Aida" la Iaşi: "Este pentru prima dată în România când folosim în orchestră şase trompete egiptene"

INTERVIU Regizoarea Beatrice Rancea: „Am reînviat Opera din Iaşi“

Spectacol de o grandoare fără precedent în România pe scena Teatrului Naţional Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite