FOTO Cum arată dispozitivul care ne poate clona cardul la bancomat. Doi bulgari, prinşi cu "pisicuţe" la băncile din România

FOTO Cum arată dispozitivul care ne poate clona cardul la bancomat. Doi bulgari, prinşi cu

Mai multe bancomate din ţară au fost compromise de doi cetăţeni bulgari FOTO DIICOT

Mai multe bancomante din diferite oraşe ale ţării, în special din Iaşi, au fost compromise de doi cetăţeni bulgari care au montat pe ele dispozitive de skimming, aşa-zisele "pisicuţe", prin intermediul cărora au clonat cardurile a zeci de români.

Doi infractori voiajori, originari din Bulgaria, ajutaţi de alţi complici, au reuşit să fure bani de la câteva zeci de ieşeni după ce au montat mai multe dispozitive de copiere de tip „skimming“ pe bancomate de la aproape toate băncile din oraş. Dimitrov Gancho Petrishki şi Asen Ivanov au fost reţinuţi în weekend de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiu­nilor de Crimă Organizată şi Terorism Iaşi, fi­ind arestaţi, ulterior, pentru 30 de zile de către judecători. Aceştia sunt acuzaţi de infracţiuni informatice fiind bănuiţi că ar fi făcut parte dintr-o reţea mai amplă specializată în genul acesta de fapte.

Complici din America de Sud

Cei doi bulgari ar fi venit la Iaşi în luna februarie, cazându-se la o pensiune din mu­nicipiul nostru. Tot atunci ar fi început să monteze dispozitivele de skimming pe diferite bancomate, aşa-zisele „pisicuţe“, care copiau datele de identificare ale cardurilor.

Infractorii trimiteau datele clonate de pe cardurile ieşenilor unor cetăţeni neidentificaţi din SUA, Peru, Nicaragua, Republica Dominicană sau Indonezia, acolo unde banii erau extraşi propriu-zis. „Până în prezent, la nivelul municipiului Iaşi s-au înregistrat un număr de 27 de plângeri, dar există indicii că sunt mult mai multe victime urmare a numărului mare de ATM-uri compromise“, a precizat Cătălin Prisăcariu, procurorul de caz. 
Acesta a mai precizat că au fost identificate cel puţin 60 de bancomate pe care s-au montat dispozitive de skimming.

Prejudiciu de 20.000 de euro 

Pe lângă Iaşi, infractorii ar mai fi comis astfel de fapte şi în Piteşti, Târgovişte şi Cluj-Na­poca. Percheziţii au avut loc la camera pensiunii în care cei doi bulgari erau cazaţi, autorităţile ridicând patru dispozitive de skimming şi trei baghete confecţionate artizanal, prevăzute cu camere video pentru înregistrarea codurilor PIN tastate la bancomate. 

De asemenea, au fost identificate laptopuri şi mai multe dispozitive electronice folosite pentru valorificarea datelor de carduri capturate şi comunicarea acestora către ceilalţi membri ai grupării infracţionale“, a mai precizat Cătălin Prisăcariu.

În total, cei doi infractori ar fi furat echivalentul a cel puţin 20.000 de euro. DIICOT Iaşi a fost ajutat pentru identificarea celor doi infractori de Biroul de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Poliţiei Iaşi.
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: