FOTO Ședință de Guvern la Iaşi cu proteste anti Băsescu și mesaje pentru unirea Basarabiei cu România UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficiali la sedinta de Guvern de la Iasi
Oficiali la sedinta de Guvern de la Iasi

Mai mulți membri de la Noua Dreaptă au venit în faţa Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi pentru a le trasmite miniştrilor mesaje cu ocazia şedinţei comune de Guvern. Ei vor unirea Basarabiei cu România. În zonă au venit și câteva zeci de ieșeni care protestează împotriva lui Traian Băsescu și a puterii. Oamenii au strigat lozinci anti guvernamentale.

Ora 16.50: După ședința de Guvern, premierul a mers la masă cu omologul său moldovean, după care a ajuns la Colegiul „Negruzzi“, unde a terminat șef de promoție în 1987. El a fost întâmpinat la intrare de aproape 20 de elevi ai liceului, care aveau flori în mână. După ce i-a salutat, Mihai Răzvan Ungureanu s-a retras în cancelarie, iar apoi a discutat cu elevii. Premierul este însoțit de ministrul Educație, Cătălin Baba. 

Ora 16.00: Manifestanții s-au retras spre case, după aproape șase ore de proteste.

Ora 15.30: Mai mulți jandarmi au venit să-i legitimeze pe protestatari. Oamenii speră să nu fie amendați, chiar dacă protestul nu a fost autorizat. „Suntem într-o democrație și nu avem nevoie de autorizație“, a spus unul dintre ieșenii legimitați de jandarmi.

Ora 15.15: Singurul oficial care s-a îndreptat către protestatari este Cătălin Predoiu, ministrul Justiției. Predoiu a recunoscut că înainte să vină să discute cu protestatarii s-a consultat cu premierul Ungureanu. „În perioada următoare sunt convins că se va intra într-o normalitate politică. Vrem să facem ceva bine pentru acești oameni, chiar și pentru cei care ne contestă“, a mai spus Cătălin Predoiu. El i-a îndemnat pe oameni să meargă la vot. DETALII AICI

Ora 15.05: Miniștrii și cei doi premieri au ieșit din sediul Universității „Cuza“ și s-au urcat în mașini. Oficialii nu au stat de vorbă cu protestatarii, care au început să scandeze și să fluiere în momentul în care Mihai Răzvan Ungureanu și Vlad Filat au coborât scările de la universitate.

„Cetățenii au dreptul de a protesta, este un drept constituțional. Conducătorii unei democrații trebuie să facă totul pentru ca toți cei care sunt împreună în interiorul unor comunități democratice să poată protesta. În privința revendicărilor, sunt și lucruri pe care guvernele nu le pot face“, a spus șeful Guvernului de la București a conferința de presă de după ședința de Guvern. 

ASCULTĂ AICI CE AU SPUS PROTESTATARII

Ora 14.20: Premierul Ungureanu a declarat după semnarea protocoalelor bilaterale:  „Am dat curs unui plan care să pună în aplicare prevederile parteneriatelor strategice. Ceea ce s-a reușit astăzi a fost o evaluarea a ceea ce Executivul trecut a reușit să construiască și în același timp am construit suplimentar, pe baza unui orar precis, sub responsabilitate ministerială, inițiative care să justifice tot ceea ce ne interesează în acest moment ca fiind strategic și pentru România și pentru Republica Moldova. De exemplu: apropierea Republicii Molodova de UE, îmbunătățirea mediului de afaceri, proiecte energetice de anvergură, toate intrând sub cupola acestui interes recunoscut de București și Chișinău“, a spus șeful Executivului român.

Ora 14.00: Ședința de Guvern s-a terminat în urmă cu câteva minute, iar cei Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu au intrat în Aula „Eminescu“ să semneze acordurile bilaterale. Afară, pe trotuarul din fața Universității, au mai rămas câțiva protestatari.

Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu

Ora 13.00: Protestatarii așteaptă încheierea ședinței comune de Guvern, în speranța că oficialii vor veni să discute cu ei. Oamenii scandează lozinci anti-putere de peste trei ore. Ședința se va încheia peste 20 de minute, după care Vlad Filat și Mihai Răzvan Ungureanu vor semna opt acorduri bilaterale. Acestea sunt:
Plan de acţiune pentru aplicarea prevederilor Declaraţiei comune privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova;
Acord între cele două guverne privind cooperarea şi ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor;
Acord de colaborare între Ministerul Dezvoltării al României şi Ministerul Comunicaţiilor şi Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova;
Acord de colaborare între cele două Guverne privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti situate pe teritoriul Republicii;
Acord administrativ pentru aplicarea Acordului de securitate socială;
Protocol de securitate între Ministerele Muncii din cele două ţări;
Înţelegere între Ministerele Educaţiei privind cooperarea în domeniul tineretului şi sportului;
Declaraţia comună între Ministerele Dezvoltării şi Mediului din cele două ţări;

Ora 12.15: Vântul care suflă cu putere și frigul nu-i sperie pe protestatari, care continuă să scandeze și să cânte. „Vrem unire. E singurul scop care contează. Vrem o viață mai bună. Un cetățean trăiește mai bine într-un stat mai mare decât în unul mic și corupt“, a spus Ghenadie Talmazacu, unul dintre cei 30 de basarabeni veniți de la Chișinău ca să ceară unirea României cu Republica Moldova.

„Normal este să fim o singură țară. Această separare este superficială. Normalitatea înseamnă un popor, un singur stat“, a spus Dan Cârstea, membru al Noii Drepte.

Proteste la sedinta comuna de Guvern de la Iasi

Ora 11.55: Ședința comună de Guvern este în plină desfășurare la Iași, iar protestele continuă. Atât cei care strigă împotriva Puterii, cât și membrii de la Noua Dreaptă își spun păsurile. „Unire, unire, frați români“, „Basarabia, pâmânt românesc“, „Unitatea națională“ strigă membrii de la Noua Dreaptă, iar restul protestatarilor scandează lozinci împotriva premierului Ungureanu și a președintelui Traian Băsescu.

„Jos cu dictatorul, noi suntem poporul“, „Ți-ai adus spionul să-ți apere tronul“, „Vrem democrație fără șeful SIE“, „Jos Guvernul securist, jos mafia“ sunt câteva ditnre lozincile care se aud în fața Universității „Cuza“.

„Protestez pentru că Ungureanu a fost pus de Băsescu. Nu are ce căuta în Guvern. Chiar dacă este ieșean de-al nostru, nu pot tolera acest lucru. Protestez și pentru că prețurile sunt prea mari și trăim din ce în ce mai greu“, a spus Virgil Iordache, unul dintre ieșenii adunați la protestul anti-putere.

Ministrii români si moldoveni la sedinta comuna de Guvern de la Iasi

Ora 11.30: Printre persoanele adunate în fața Universității se numără și un grup de 30 de basarabeni, membri ai organizației „Consiliul Unirii“ de la Chișinău. „Am venit tocmai de la Chișinău pentru că vrem să transmitem mai multe documente prin care cerem unirea Basarabiei cu România“, a spus Vitalia Pavlicenco, membră a organizației. Ea a precizat că așteaptă să iasă membrii cabinetului Filat pentru a le înmâna documentele.

Ora 11.20: Cele două grupuri care protestează la Iași au scopuri diferite. Membrii de la Noua Dreaptă militează pentru unirea Republicii Moldova cu România, în timp ce restul protestatarilor scandează împotriva președintelului Traian Băsescu.

„Nu ne deranjează că protestează lângă noi. Mulți dintre conducătorii noștri au evitat să lupte pentru unirea Basarabiei cu România până acum. Având în vedere că astăzi au venit la Iași membrii celor două guverne am decis că este un moment oportun să cerem unirea“, a declarat Silviu Netcă, președintele de la Noua Dreaptă.

Premierul Vlad Filat și miniștrii moldoveni, primiți cu onoruri militare la Iași

Ora 11.00: Oamenii adunați pe trotuarul din fața Universității „Cuza“ continuă să scandeze împotriva lui Băsescu. Jandarmii estimează că pe trotuarul din fața corpului B al unității de învățământ sunt în jur de 50 de persoane. „Monitorizăm situația. Urmărim cum evoluează protestul. Dacă nu se dedau la acțiuni violente nu avem de ce interveni“, a spus Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Iași.

„Am venit să fim auziți pentru că aseară nu ne-a băgat nimeni în seamă“, a spus Servilia Oancea, unul dintre ieșenii care au protestat vineri seară în fața Primăriei Iași, unde a avut loc dineul pentru cabinetul Ungureanu.

„Protestez pentru că nu ni se respectă drepturile constituționale. Ăsta e momentul să protestăm în fața noului Guvern. De două luni ieșim în stradă și nu ne aude nimeni“, a spus și Angela Murărașu, artist plastic.

Ora 10.45: În fața Universității s-au adunat câteva zeci de protestatari, pe lângă cei de la „Platforma Civică Acţiunea 2012“, care cer demisia președintelui Traina Băsescu și scandează lozinci împotriva șefului statului. „Jos Băsescu“, „Afară, afară, javră ordinară“, „Băsescu trădător, Cuza domnitor“, „Rușine să vă fie!“, „Veniți cu noi, nu dați înapoi“.

Protestatarii s-au oprit pentru câteva minute, cât a durat ceremonia de primire a oficialilor moldoveni (detalii aici), după care s-au apucat din nou de scandat. Ei au și pancarte pe care scrie „Revoluția decenței“, „Somnul națiunii ucide democrația“, „România are cangrenă: toată clasa politică“

Ora 10.30: Peste 20 de membri  de la „Noua Dreaptă“ scandează „Basarabia, pământ românesc“, în fața Universității „Cuza“, unde va începe peste jumătate de oră ședința comună de Guvern. Oamenii flutură steaguri tricolore și cu însemnele organizației.

Vizita premierului Mihai Răzvan Ungureanu la Iaşi pas cu pas UPDATE

FOTO Proteste la dineul dat de Primăria Iași pentru membrii Guvernului Ungureanu. Profesor: „Fac chermeze pe banii noștri" UPDATE

Ora 7.39: Ieşenii au fost convocaţi pentru orele 11.00-15.00 la statuia lui Mihail Kogălniceanu, din faţa universităţii. Participanţii ar trebui să lase un mesaj scris în legătură cu unirea dintre România şi Republica Moldova. După şedinţa comună de Guvern. aceste mesaje vor fi înmânate premierului Mihai Răzvan Ungureanu şi omologului său, Vlad Filat.

Întâlnire de gradul zero la Iaşi: premierul Ungureanu, faţă în faţă cu Mihail Kogălniceanu FOTOGALERIE

„Persoanele interesate să participe la această activitate şi care nu pot ajunge la Iași sunt rugate să ne scrie pe pagina de Internet a Platformei: www.actiunea2012.ro. Cu această ocazie, salutăm încă o dată inițiativa organizării şedinței comune de guvern și ne exprimăm speranţa ca aceasta va fi unul din primii paşi spre revenirea la normalitate", a spus Marian Hariuc, reprezentantul oraganizaţiei.

Programul miniştrilor de sâmbătă:

Ora 10.30-Ceremonia primirii oficiale cu onoruri militare a delegaţiei guvernamentale a Republicii Moldova, la Universitatea Cuza

Ora 10.45-Întrevedere între domnii Mihai-Răzvan Ungureanu, prim-ministru al României, şi Vlad Filat, prim-ministru al Republicii Moldova

Ora 11.15-Întrevedere în plenul celor două delegaţii

Şedinţa comună de Guvern România-Republica Moldova

Ora 13.25-Ceremonia de  semnare a unor documente bilaterale de către cei doi premieri, precum şi de membrii celor două Cabinete, la Aula Mihai Eminescu

Ora 13.35-Conferinţă comună de  presă a celor doi premieri, la Aula Mihai Eminescu                   

Ora 16.00-Întâlnire cu studenţii basarabeni, la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi"

Miniştrii cabinetului Ungureanu, cazaţi la cel mai scump hotel din Iaşi

Rămâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla cum decurge vizita premierului la Iaşi!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite