FOTO Începe reabilitarea Mănăstirii Frumoasa, lăcaş de cult din 1587. Ce presupune proiectul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Frumoasa FOTO Primăria Iaşi
Mănăstirea Frumoasa FOTO Primăria Iaşi

Primăria Iaşi a dat startul primului proiect accesat pe fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

GALERIE FOTO

Contractul de 21 de milioane de lei a fost câştigat de firma Conest, iar termenul de finalizare este 22 august 2021. În tot acest timp, lăcaşul de cult, o mănăstire de maici, va fi şi funcţional. „Sunt convins că firma va respecta atât sacralitatea locului în care îşi desfăşoară lucrările, cât şi liniştea de care au nevoie măicuţele. Speranţa noastră este să terminăm lucrările în anul 2020”, a declarat primarul Mihai Chirica în cadrul conferinţei de presă de lansare a proiectului.

Irinel Tofan, director Conest SA, a transmis: „Este clar că trebuie să acordăm o atenţie deosebită acestui proiect, ţinând cont că este şi monument istoric. Este o mănăstire care este şi va fi în funcţiune. Sunt activităţi deosebite în ceea ce priveşte restaurarea şi consolidarea, se vor folosi o parte din materiale”.

Mănăstirea a fost construită în anul 1587, fiind refăcută în 1726-1733, şi cuprinde cinci corpuri de clădiri: Biserica Sfinţii Voievozi (1836-1839), Palatul de pe ziduri (1726 - 1733), ruinele Palatului pentru femei (sec. al XVIII-lea), Turnul clopotniţă (1819-1833) şi zidul de incintă (1726 - 1733). „Ne-am dori foarte mult să reuşim să reabilităm această frumoasă mănăstire, să-i redăm frumuseţea de odinioară. În acelaşi timp, alături de bucuria pe care o trăim astăzi, când practic dăm startul lucrărilor care vor fi efectuate, nu pot să ascund şi sentimente de îngrijorare şi de întristare ştiind prin ce încercări vom trece”, a spus maica stareţă stavroforă Sofia Bordeianu.

Suprafaţa totală a mănăstirii este de 14.906 metri pătraţi. „Conform proiectului tehnic, în urma cutremurelor severe suportate, clădirile mănăstirii prezintă zone în ruină, demolări parţiale, fisuri, crăpături şi alte degradări. Biserica prezintă infilitraţii în zona de nord, afectând pictura interioară. Nici turnul clopotniţă nu se prezintă într-o stare bună, având deteriorate elementele de structură, decoraţia faţadei şi învelitoarea pe suprafeţe mari, iar zidul de incintă prezintă deteriorări ale materialelor structurii“, au transmis oficialii Primăriei.

Pe lângă reabilitarea lăcaşului de cult, în cadrul proiectului vor fi achiziţionate şi zeci de echipamente pentru protecţia obiectivului de patrimoniu: „4 pachete echipamente de protecţie împotriva incendiilor (pichete PSI), 37 echipamente de protecţie în caz de incendiu (stingătoare), 4 sisteme detecţie şi semnalizare incendiu, 3 sisteme de detecţie şi semnalizare efracţie, 3 sisteme de supraveghere video, 3 sisteme de sonorizare“.

Pe lângă lucrările la mănăstire, municipalitatea va avea în vedere şi reabilitarea străzilor, dar şi îmbunătăţirea stării Şcolii Gimnaziale „Dimitrie A. Sturdza” şi a blocurilor din jurul mănăstirii. Totodată, primarul Mihai Chirica a anunţat că ia în calcul amenajarea unui parc în jurul lăcaşului de cult.
 

Citeşte şi:

Industria care produce anual în Iaşi câte o „fabrică fără fum“. Care sunt punctele forte şi pericolele din acest domeniu

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite