Femeia cu căruţă care a reuşit să amăgească statul român cu 2,6 milioane de euro. Câţi ani va sta în puşcărie

Femeia cu căruţă care a reuşit să amăgească statul român cu 2,6 milioane de euro. Câţi ani va sta în puşcărie

Femeia a fost condamantă la 9 ani de închisoare FOTO Arhivă

O femeie de 64 de ani de etnie romă, care susţine că a derulat afaceri de milioane de euro folosindu-se de o căruţă, a fost găsită vinovată de evaziune fiscală şi condamnată la o pedeapsă record.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aneta Stănescu, originară din Lunca Cetăţuii, a fost condamnată la 9 ani de închisoare cu executare, printr-o sentinţă definitivă pronunţată de Curtea de Apel Iaşi.

Femeia de 64 de ani ar trebui să plătească şi despăgubiri de peste 2,6 milioane de euro, motiv pentru judecătorii au dispus punerea sub sechestru a bunurilor actuale şi viitoare ale femeii. Până în prezent, statul nu a reuşit să recupereze niciun leu de la evazionistă.

Ieşeanca nu a recunoscut niciuna dintre acuzaţiile ce i-au fost aduse de procurori. În rechizitoriu, anchetatorii au notat că femeia ar fi comis faptele de evaziune prin intermediul firmei SC Metal Eurogrup SRL, firmă înfiinţată în august 2013 la care Aneta Stănescu a fost asociat unic şi administrator. 

O serie de tranzacţii contabile suspecte au atras atenţia anchetatorilor, mai ales că femeia din Lunca Cetăţuii a primit de la stat şi aproape două milioane de euro, drept decontare de TVA. Aşadar, aceşti bani au fost acordaţi de Fisc din fonduri publice, în contul evazionistei. Când procurorii i-au cerut facturile aferente decontului de TVA, femeia a precizat că nu le mai are. Era vorba, au stabilit procurorii, de achiziţii fictive de peste 30 de milioane de lei, realizate doar în scopul fraudării statului. Judecătorii au invocat că firma femeii nu avea niciun angajat, dar, cu toatea acestea „a înregistrat achiziţii foarte mari de mărfuri la intervale scurte de timp”. Achiziţiile fictive constau în materiale feroase şi neferoase.

Femeia a spus că de manipularea fierului se ocupau oameni plătiţi cu ziua, şi că închiria vehicule pentru asta sau se folosea de o căruţă pentru transport. Aneta Stănescu a mai spus că de contabilitate se ocupa o femeie pe care nu o cunoaşte. „Instanţa reţine de asemenea că, prin fapta sa, inculpata a cauzat un prejudiciu important bugetului de stat, din care nu s-a recuperat nicio sumă. Instanţa va avea în vedere totodată şi numărul mare de acte materiale reţinute în sarcina inculpatului, respectiv 7 (şapte) acte materiale, precum şi perioada de timp relativ scurtă în care a desfăşurat activitatea infrac­ţională”, au stabilit judecătorii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: