Femei salvate de la moarte de o caravană medicală. Cazuri de cancer de col uterin şi infecţie cu HPV, depistate în Moldova

Femei salvate de la moarte de o caravană medicală. Cazuri de cancer de col uterin şi infecţie cu HPV, depistate în Moldova

FOTO Arhiva IRO Iaşi

Fenomenul îngrijorător a ieşit la suprafaţă în cadrul unui program de screening demarat de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi. Aproximativ 8% dintre femeile testate aleatoriu au fost depistate pozitiv la infecţia cu HPV.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aproape 1.000 de femei din toată Moldova au fost depistate pozitiv la infecţia cu HPV, prin intermediul programului de screening demarat de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi. Asta înseamnă că acestea au cel mai mare risc de dezvoltare a cancerului de col uterin. 
 
HPV (Human Papilloma Virus) este un virus cu transmitere sexuală care infectează colul uterin şi, în timp, poate să ducă la apariţia cancerului de col uterin, de aceea depistarea din timp a existenţei sale ajută la prevenirea acestui tip de cancer.
 
În total, până acum au fost făcute 13.027 de teste, în urma cărora 961 de femei au fost depistate HPV pozitiv, alte 267 au fost depistate Babeş-Papanicolau pozitiv, iar 10 femei au fost diagnosticate cu cancer, notează Ziarul de Iaşi. 
 

Testări gratuite

 
Potrivit iniţiatorilor proiectului „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin”, testările sunt gratuite. Este un proiect derulat de IRO în judeţele din Moldova împreună cu Fundaţia Enable România.
 
În luna iunie, echipa medicală de la IRO se va deplasa cu unităţile mobile de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin în peste 40 de localităţi, atât din Iaşi, cât şi din judeţele din jur - Botoşani, Suceava, Bacău, Neamţ. Spre exemplu, luni, 6 iunie, unităţile mobile puteau fi găsite în patru localităţi din judeţele menţionate, potrivit sursei citate.  
 
Pentru testare, femeile trebuie doar să aibă asupra lor un act de identitate, nefiind necesar biletul de trimitere de la medicul de familie. 
 

Zece cazuri de cancer

 
În judeţul Iaşi, unităţile mobile vor mai fi pe 8 iunie în comuna Dolheşti şi în Hălăuceşti, pe 10 iunie la Hârlău, pe 28 iunie în Ţigănaşi şi Movileni, iar pe 30 iunie în comunele Strunga şi Oţeleni, mai notează Ziarul de Iaşi. 
 
„Importanţa acestui proiect constă atât în depistarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, cât şi a cancerului de col uterin. Numai în primele patru luni din 2022 au fost depistate, în cadrul screeningului de cancer de col uterin, în regiunea de Nord-Est, zece cazuri de cancer de col uterin. Proiectul se adresează în special femeilor din zone defavorizate, din mediul rural, zone greu accesibile, unde accesul la serviciile medicale este limitat”, a declarat dr. Flavius Ovidiu Iordache, medic ginecolog şi manager al proiectului. 
 

Sprijinul medicilor de familie

 
Având în vedere că proiectul se adresează femeilor care nu au acces la servicii medicale, contează foarte mult şi sprijinul acordat de autorităţile locale şi de medicii de familie din zonele respective.
 
 „Pentru o bună desfăşurare a proiectului avem nevoie de sprijinul medicilor de familie din localităţile unde se vor desfăşura activităţile de screening prin informarea, explicarea importanţei screeningului de cancer de col uterin şi convocarea la testările gratuite. Putem veni în sprijinul acestora cu materiale promoţionale pentru mediatizare, iar serviciile prestate sunt remunerate. Să nu uităm că România are una dintre cele mai mari rate de mortalitate prin cancer de col uterin din Europa”, a completat dr. Flavius Ovidiu Iordache. 
 

5.000 de femei, testate până la finalul anului

 
Proiectul are ca obiectiv din 2020 şi până la finalul anului 2023 testarea a 170.000 de femei, dintre care 30.000 pentru testare Babeş-Papanicolau, cu vârste cuprinse între 25 şi 29 ani, şi 140.000 pentru testare HPV, cu vârste între 30 şi 64 ani.
 
Sunt eligibile aşadar femeile cu vârste între 25 şi 64 de ani, care nu au simptome, nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin, fără antecedente sugestive pentru această patologie şi care să nu fi participat în acest program de screening în ultimii cinci ani, mai scrie sursa citată. 
 
Potrivit medicilor, nu sunt eligibile femeile care au trecut printr-o histerectomie totală pentru afecţiuni benigne, care prezintă absenţa congenitală a colului uterin, au diagnostic stabilit de cancer de col uterin sau pentru alte forme de cancer genital. 
 
Minim 91.000 de femei care vor fi testate aparţin grupurilor vulnerabile din Regiunea Nord-Est: Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ, Botoşani şi Suceava. Până la finalul anului 2022, se estimează că vor fi testate aproximativ 5.000 de paciente în cadrul programului de screening. Calendarul deplasărilor va fi anunţat în continuare în fiecare lună pe pagina de Facebook a Institutului Regional de Oncologie Iaşi.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările