Familiile dezorganizate şi rudele din străinătate scad numărul transplanturilor de rinichi. Doar 5% dintre bolnavii din Iaşi au şansa la o viaţă normală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transplanturile sunt intervenţii dificile, care se realizează pe durata a mai multor ore FOTO: Arhivă
Transplanturile sunt intervenţii dificile, care se realizează pe durata a mai multor ore FOTO: Arhivă

Bilanţ trist la Spitalul ‘’Dr. C. I. Parhon’’ din Iaşi, unde anul trecut s-au realizat numai 15 transplanturi de rinichi, cu nouă mai puţine decât în anul precedent. Printre motive ar fi că de multe ori nu pot fi găsite rudele care trebuie să-şi dea acordul, precum şi faptul că unul dintre cei doi rinichi prelevaţi merge obligatoriu la Bucureşti.

În prezent, pe lista de aşteptare din Iaşi se află 270 de bolnavi cu insuficienţă renală pentru care singura şansă la o viaţă normală este transplantul de rinichi. Dacă numărul intervenţiilor se menţine la fel ca cel de anul trecut, 15 transplanturi, reiese că numai 5% dintre ei vor primi un rinichi nou.

Medicii spun că de vină pe de o parte este legea prea restrictivă, iar pe de altă parte famiile dezorganizate şi nepăsarea rudelor care trebuie să-şi dea acceptul pentru această intervenţie.

 ‘'La noi legea este extrem de strictă. Este obligatoriu să ai acordul unui aparţinător, iar în ultimul timp ne-am lovit de unele situaţii în care mulţi aparţinători imediaţi sunt plecaţi în străinătate. Este dificil câteodată să găseşti un aparţinător direct, chiar soţ-soţie, sau frate-soră. Alteori găseşti un văr de rangul 3-4  căruia pur şi simplu nu-i pasă să vină să-şi dea acordul’’, spune profesorul Adrian Covic, şeful Secţiei de Nefrologie a Spitalului ''Dr. C. I. Parhon'' Iaşi. 

Un alt motiv pentru numărul mic de transplanturi este acela că unul dintre rinichii prelevaţi merge obligatoriu în Capitală.

Medicii din Iaşi fac eforturi pentru ca ambele organe să rămân la Iaşi dacă primitorii sunt compatibili.

‘’Au fost vreo două situaţii în care cea mai bună potrivire pentru ambii rinichi erau la primitori din Iaşi. În ciuda acestui fapt unul dintre ei a mers la Bucureşti. Ar trebui clar să fie o distribuţie în funcţie de necesar, în funcţie de cel mai bun matching la nivel naţional’’, mai spune profesorul Adrian Covic, şeful Secţiei de Nefrologie a Spitalului ''Dr. C. I. Parhon'' Iaşi. 

În ţară sunt peste 5.000 de persoane pe lista de aşteptare a unui transplant renal. 

Vă mai recomandăm:

Şansa unui bolnav care are nevoie de un transplant de plămâni, egală cu zero în România. Singura speranţă este tratamentul în străinătate

Jumătate din rinichii moldovenilor „zboară” în Capitală. Câţi români trăiesc cu organele prelevate la Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite