Exploatate sexual, respinse de societate. Fetele, victime ale traficului de carne vie, care ajung din nou în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: cursdeguvernare.ro
FOTO: cursdeguvernare.ro

Victimele traficului de carne vie sunt fără ajutor în România. Abia scăpate din mâinile proxeneţilor, fetele sunt privite ca nişte ciumate şi condamnate prin atitudinea celor din jur, care nu le pot ierta trecutul.

România este una dintre ţările care exportă cele mai multe persoane traficate sexual din Uniunea Europeană. Iar ţara noastră face prea puţine eforturi reuşite pentru a combate traficul de persoane. Nici statul şi nici societatea nu reuşesc să tragă spre uscat victimele unor asemenea abuzuri, ba chiar mai rău, de multe ori, fetele sunt împinse şi mai tare spre prăpastie.La această concluzie a ajuns şi avocatul ieşean Călin Pipernea, care în ultima vreme a acceptat pro bono o serie de dosare de trafic de persoane, în care este apărătorul victimelor. 

„În marea lor majoritate, fetele sunt minore și provin din mediul rural. Problema e foarte complexă. Statul nu face nimic, nici ONG-urile. Foarte multe asociaţii aplică pentru programe europene, dar în afara de vorbărie, ședințe și planuri pe hârtie nu se face nimic. Am participat la vreo două întâlniri de acest gen, ședințe la care a fost și un polițist și un funcționar de pe la primarie care dormea pe el. ONG-ul a bifat activitatea ca fiind de mare efect și gata. În realitate, situația e dramatică”, arată avocatul Călin Pipernea. 

Oamenii percep aceste fete obligate sa se prostitueze ca fiind niște individe care au ales de bunăvoie o asemenea ocupație și care merită disprețul public. 

„În 99% din cazuri, această concluzie e falsă. Fetele acestea, mai ales minorele, ajung pe străzi fiind gonite de părinți, bătute la școală, fără bani sau rost în viaţă. Altele sunt plasate în asemenea combinații de către <prieteni binevoitori>. Odată ajunse la mâna traficanților, acestea devin sclave, li se ia telefonul mobil, sunt mutate dintr-un apartament în altul, drogate și tot aşa. Unele reușesc să scape. Altele, nu, și se alege praful de ele”, a mai transmis Călin Pipernea. 

Soarta unor astfel de fete se schimbă dramatic după ce intră într-un astfel de cerc. Chiar dacă reuşesc să scape, ele nu mai sunt primite bine nici în familie, nici în societate. „Am încercat să stau de vorbă cu părinții unor asemenea fete. Niște troglodiţi, cei mai mulţi refuză să le mai primească acasă după ce au scăpat de traficanți, nu vor sa le mai vadă și ajung din nou în stradă. La școală, din fericire, am întâlnit oameni mai deschiși la minte, dar colegii și colegele tratează aceste fete ca pe niște leproase“, mai spune avocatul ieşean. 

Mai mult de 50% dintre victime sunt minore

„Experţii raportează o creştere a cazurilor de românce recrutate pentru căsătorii false în Europa de Vest; după ce se mărită, traficanţii le forţează să se prostitueze sau să muncească”, arată raportul Departamentului de Stat american dat publicităţii în acest an. 

Mai mult de 50% dintre fetele traficate sunt minore, iar cele mai multe dintre ele provin din medii unde sărăcia şi lipsa educaţiei predomină. Zonele defavorizate din întreaga ţară devin astfel o mină de aur pentru proxeneţi, care cu false promisiuni reuşesc să păcălească fetele şi să le ducă spre o viaţă pe care o vor regreta în scurt timp. Iar de cele mai multe ori, cele condamnate sunt tot verigile slabe, adică victimele, dintr-un lanţ nesfârşit de traficanţi de carne vie. 

DEFINIŢIE 
 

Traficul de carne vie reprezintă „recrutarea, transportarea, cazare sau primirea unei persoane, prin ameninţare, violenţă sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă sau înşelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea acelei persoane de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obţinerea consimţământului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării acestei persoane“

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Ce este Jihadul Islamic, organizaţia care a pierdut un lider într-un raid aerian al Israelului

Poliţiştii, către Rareş Bogdan: „Oare nu ar fi mai bine ca aleşii neamului să anunţe unde iau masa, în aşa fel încât forţele de ordine să nu mai gafeze?”

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite