Explicaţia medicilor pentru valul de gesturi extreme din această perioadă. Ce semne ar trebui să ne atragă atenţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii punctează cauzele care îi determină pe unii să-şi pună capăt zilelor în preajma Sărbătorilor şi ce comportamente ar trebui să nu ne lase indiferenţi.

Medicul psihiatru Anamaria Ciubara a vorbit pentru „Adevărul“ despre despresie şi despre cum ne putem da seama că cei de lângă noi suferă de această boală tăcută. „Cu toate că luna decembrie este o lună în care nu ne vedem capul de atâtea treburi, este şi luna în care avem timp pentru o introspecţie şi un bilanţ al finalului de an. Din acest motiv, această lună nu este la fel de bună pentru toţi. Există oameni printre noi, pentru care perioada este una tristă, o lună în care se acumulează şi sumează toate eşecurile. Aceştia sunt depresivii, sunt oamenii de lângă noi pe care uneori nu-i vedem, nu avem timp să-i vedem sau, şi mai rău, poate ne facem că nu-i vedem“, a declarar medicul.

De cele mai multe ori, ceea ce răbufneşte în spaţiul public sunt „rezultatele acţiunilor depresivilor, atunci când deja este prea târziu pentru ei“.  „Dar să nu credeţi că problema este a acestei luni, a lunii decembrie. Acum doar vedem rezultatele a ceea ce spuneam anterior: depresivii sunt oamenii de lângă noi. Problemele lor au început cu mult timp în urmă, uneori cu ani de zile, iar acum doar se accentuează“, afirmă specialistul.

Simptomele depresiei sunt dintre cele mai diverse. Apar „sentimente de inutilitate, vinovăţia excesivă, capacitate diminuată de gândire sau de concentrare, sentimente de indecizie sau interesul scăzut pentru activităţile zilnice, inclusiv neglijarea aspectului fizic. Depresia este însoţită de multe ori de sentimentul de tristete, de gol, fără speranţă, de plâns fară un motiv aparent, de tulburări ale somnului, de modificări ale greutăţii corporale (+ 5% într-o singură lună), scăderea sau creşterea apetitului alimentar, agitaţie psihomotorie sau, din contra, oboseală sau lipsă de energie în activităţile zilnice. Ulterior, se instalează gânduri recurente de moarte, nu doar teama de moarte, cu ideaţie suicidară recurentă cu sau fară plan specific de suicid“, a explicat medicul psihiatru Anamaria Ciubara

Cei care le observă la apropiaţi sunt sfătuiţi să-i susţină pe aceştia în a găsi suport specialitate. Totodată, psihoterapeutul Carmen Tarhon susţine că „e important să renunţăm la perfecţionism. Este normal să greşim, să facem erori şi să nu ne iasă lucrurile aşa cum ne imaginăm noi. E important să găsim puterea în noi să luăm viaţa aşa cum este şi să mergem mai departe“.

Depresia de Sărbători nu e doar un mit. Cum o evităm

Prietenii cuplului găsit fără suflare în casă sunt în stare de şoc: „Au fost nişte oameni cărora le vom simţi lipsa“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite