EXCLUSIV: Rămăşiţe umane găsite sub Palatul Culturii din Iaşi (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cimitir vechi de aproximativ şase secole a fost scos la lumină de lucrările de restaurare la cel mai important monument din Iaşi.

Remember: inundaţiile din 1932 de la Arad

Holograme şi cafenele în Palatul Culturii

Sub podelele a două camere imense din partea de Sud-Est a Palatului Culturii au fost găsite mai multe rămăşiţe umane, dar şi un nou sistem de pivniţe, amplasat în latura de Est a monumentului.

Un mic cimitir dar şi un lanţ de pivniţe sunt ultimele descoperiri ale arheologilor care lucrează la proiectul de reconsolidare a Palatului Culturii. În pământul de sub două camere ale monumentului istoric s-au găsit zece schelete. Nimeni nu poate spune deocamdată cui aparţin aceste rămăşiţe.

Palatul Culturii bate turnuleţele ţigăneşti

„Pivniţele sunt pe latura de Est a Palatului, iar cimitirul pe latura de Sud-Est. Primele sunt din secolul al XVII-lea dar înglobează şi ziduri din secolul al XV-lea. Cimitirul  este anterior Curţilor Domneşti. Putea să funcţioneze mai mult şi în secolul al XV-lea. Construcţiile din timpul lui Alexandru cel Bun nu erau foarte întinse. Este foarte important ce am descoperit pentru istoria noastră ca popor şi a oraşului. Lucrările nu au întârziat din cauza acestor descoperiri. Ele sunt în grafic", a precizat Stela Cheptea,  directorul Centrul de Istorie si Civilizatie Europeana.

image

Vestigiile, protejate de casete din sticlă

Cel mai probabil, spune arheologul, rămăşiţele umane ar aparţine unor persoane îngropate în acel loc înainte de formarea nucleului Curţii Domneşti. Se pare că trupurile neînsufleţite au fost acoperite cu o ţesătură, iar o parte dintre schelete au fost prinse sub zidurile ridicate ulterior.

image

„Cimitirul este în curs de cercetare. Nu avem documente din acea perioadă şi probabil nu vom putea stabili cine au fost persoanele îngropate aici. O parte au fost îngropate, altele reînhumate. În afară de câţiva năsturei globulari nu au fost găsite şi alte obiecte", a mai spus Stela Cheptea.

image


În noile pivniţe scoase la lumină, arheologii au descoperit resturi ale unor sobe, din faianţă albă. „În pivniţe se ţineau alimentele iar anumite zone, care arată ca un demisol, au fost locuite. Acestea aveau legătură între ele şi au suferit transformări în decursul timpului", a mai explicat istoricul.

image

O mare parte dintre vestigiile de sub Palatul Culturii vor fi amenajate, potrivit conducerii instituţiei, astfel încât să fie accesibile şi turiştilor.

„Acest spaţiu va suferi modificări  majore. Ne propunem să facem în anumite zone casete din sticlă care vor avea pe dedesubt fante de lumină şi aerisire. Pentru vizitatori va fi absolut spectaculos", a spus Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal „Moldova".

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite